Wpis z mikrobloga

Rodzice mają leasing w santander. Wykup mają w styczniu. Kilka dni temu próbowali przełożyć sobie wykup u santandera na grudzień, żeby nie czekać 6 lat z przeniesieniem bez podatku. Santander im odmówił mówiąc że nie przyjmują już o to wniosków. Nie znam niestety za dużo szczegółow, ale czy ktoś jest w podobnej sytuacji i czy santander może po prostu tak odmówić przyjęcia wniosku?

#santander #leasing #nowylad
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rany_boskie777: Tak, mają prawo. W szczególności że zazwyczaj polityka wewnętrzna firm mrozi warunki na 3 lub 6 miesięcy przed końcem. Ale podpowiem, że Nowy Ład zostawia furtkę z darowizną. Czyli FV zakupu nie wrzucasz w koszta firmy, rodzice robią darowiznę na Ciebie, czekasz 6 miesięcy i sprzedajesz jako osoba prywatna, a jedyny podatek do zapłaty jaki będzie to 2% PCC.

Btw. Santander Leasing S.A. czy Santander Consumer Multirent?
  • Odpowiedz
Ale podpowiem, że Nowy Ład zostawia furtkę z darowizną. Czyli FV zakupu nie wrzucasz w koszta firmy, rodzice robią darowiznę na Ciebie, czekasz 6 miesięcy i sprzedajesz jako osoba prywatna, a jedyny podatek do zapłaty jaki będzie to 2% PCC.

@OptiFinance: Czekaj czekaj czekaj. Przy fakturze wykupowej po 1 stycznia 2022 to też miałoby zadziałać? Coś się zmieniło?
  • Odpowiedz
@Namyslaw: A gdzie masz zapis o VAT? VAT płacisz przy wyciągania środka trwałego z DG. Tutaj nie ma to miejsca, ponieważ auto nigdy nie staje się środkiem trwałym. O VAT było w 1 projekcie, obecnie ten z 29 października nic o tym nie mówi (na stan mojej wiedzy). Więc podatku będzie równe 0. No chyba, że znajdziesz gdzieś taki zapis to byłoby miło jakbyś go wkleił ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
@OptiFinance: czyli w sumie niewiele się nie zmieni ( ͡° ͜ʖ ͡°) zajebiście, cieszę się że są na tyle głupi że nawet próbując zmienić z X na Y bezpośrednio, zmieniają na X1 xD.
  • Odpowiedz
@rany_boskie777 o te skur... właśnie mi też odmówiły "Od 11 listopada nie przyjmujemy nowych wniosków o skrócenie umowy leasingu, które pozwolą na wykup pojazdu na osobę prywatną jeszcze w 2021r. Pozostałe wnioski realizujemy bez zmian."
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Hej, odzywam się jeszcze raz, bo wydaje mi się, że Santader Consument Multirent Sp. z o.o. robi jakiś gruby wał. Dzwoniąc na ich infolinię jeszcze w połowie listopada już na wstępie połączenia leciała nagrana wiadomość, która mówiła że wnioski złożone do 11 listopada 2021 zostaną rozpatrzone w nowym roku. Wchodząc na ich stronę w zakładce z wcześniejszym zakończeniem leasingu widniała ta sama informacja. Dzisiaj dzwoniąc na infolinię tej wiadomości
rany_boskie777 - @OptiFinance: Hej, odzywam się jeszcze raz, bo wydaje mi się, że San...

źródło: comment_1638800239jlNPqclX4uUdB2BigbNjJY.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Santader Consument Multirent Sp. z o.o.

@rany_boskie777: Tak tylko podkreślę ten fragment ( ͡° ʖ̯ ͡°) Miałem nie tak dawno klienta, który likwidował u nich szkodę 8 miesięcy... 8 miesięcy bez auta i bez zamknięcia umowy leasingu...
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Pani z infolinii mówiła, że rodzice mogą wysłać wniosek o zakończenie w grudniu, ale on i tak nie zostanie zaakceptowany, a zapłacić za szybszy wykup i tak będą musieli (2k) w przypadku jak przesuną im z końca stycznia np. na początek stycznia
  • Odpowiedz