Wpis z mikrobloga

Poszukuje aparatu dla totalnego amatora, nie mam preferencji bezlusterkowiec/lustrzanka, chodzi o typowe strzelanie fotek dnia codziennego czy wyjazdów. Jedynym mankamentem jest cena, a mianowicie na body chciałbym przeznaczyć 1000-1500 zł max.
Od razu dopowiem że, lepszy telefon nie wchodzi w grę - po prostu wole telefony ze średniej/ niskiej półki, no i chyba mimo wszystko wole osobne urządzenie do robienia zdjęć.

Teraz się pojawiają promocję i widziałem jakiegoś canona m50 z kitowym obiektywem za 2k. Też się zastanawiam czy tego typu wybór nowego aparatu za 2k w zamian za używka + obiektyw za 2k nie będzie lepszym podejściem. Szczególnie że na sprzęcie się nie znam i przy zakupie używki sprzedający może mi wcisnąć wadliwy bubel.

Sprzęt ma po prostu robić ładne obrazki, wiem że trzeba chwile się doszkolić żeby tak było ale mam chęci.
No i w przyszłości nie wykluczam jakiejś małej zabawy z obróbką, na chwilę obecną raczej skupmy się że tej obróbki ma nie być.

#aparat #fotografia
  • 20
@kidi1: tego już sie dowiedziałem, nie wiem ile w tym prawdy ale podobno w lustrach jakąś tam granicą jest 100k klapnięć, czy w przypadku bezluster jest podobnie?
@Papaya To jie jest granica tylko nawet jak kupisz nowy i w ueden dzień zrobisz 100 tysi to znika gwarancja. Producent tyle deklaruje a ile Ci się uda zrobić to Twoja sprawa. Nie wiem jak jest z bezlusterkiwcami bo tam nie ma tego samego mechanizmu.
@Papaya: ile masz na obiektyw? Lepiej kupić body używkę plus lepszy obiektyw. Kitowy obiektyw możesz sobie wyrzucić. Dno jakich mało. Masz jakiś system wybrany?.jeśli nie masz dużo hajsu weź mi jakąś cyfrówkę lepsza. Pamiętaj że jeden obiektyw będziesz miał np 17-50 to będzie malo.
@Kordus: myślałem żeby zmieścić się w 500-700 zł za używkę obiektywu, po prostu trak, żeby powiedzmy w 2k sie zamknąć. W planach są dwa generalnie dwa obiektywy, jedna 50'tka i cos do strzelania fotek z podróży, dokładnie co to jeszcze nie myślałem. Generalnie te obiektywy to powiedzmy że jakaś perspektywa na najbliższy rok, jeśli kupie używkę, to powiedzmy jakąś 50 do tego używaną, jeśli kupie nówkę za 2k to przez chwile
@Kordus: Generalnie wiem tyle że bezlustra są mniejsze i częsciej polecane amatorsko, ale są droższe. Na chwilę obecną to ja nawet nie wiem czy faktycznie lepiej bezlusterkowca czy iść w tanie lustro używane, o dokładnym modelu już nawet nie wspominająć (,)
@Papaya: nie ma systemów z tanimi obiektywami, bo to nie jest hobby dla oszczędnych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Canon może i ma tanią 50 tke, ale prawie każdy system ma taki obiektyw do 800 zł. Wszystkie inne obiektywy o podobnych parametrach kosztują podobnie, czyli sporo ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ja bym ci polecił Olympusa om-d e-m10 mark iii, dość nowe body, ze stabilizacją
@Iskaryota: nad olympusem się nie zastanawiałęm, muszę o nim poczytać. Trochę dochodzę do wniosku że jesli chodzi o bezlusterkowce w cenie ok. 2k za nówke, to zarówno sony,canon czy olympus beda bardzo podobnymi konstrukcjami i wchodza w gre szczegoly jak system obiektywów itp. jeśli się mylę to mnie popraw ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Papaya: sony i canon mają mimo wszystko większe matryce (APS-C), więc z definicji osiągają ładniejszy obrazek. Ma to swoją wadę w postaci większych obiektywów. Coś za coś.

Nie szedłbym jednak w ten system Canona z M50, to trochę błędne koło ewolucji Canona. Jak już myślisz o przyszłości to E Mount od Sony ma lepszą przyszłość.
@Iskaryota: faktycznie z tymi obiektywami do canona to jest słabo co doczytałem, niby są adaptery ale to kolejny dodatkowy element sprzętu. A w olumpusie podobno jest niezły AF, podobno dużo lepszy niż w canonie m50 i obrazki wychodzą ładne, muszę się zagłębić trochę bardziej w lekturę. Pytanie czy Mark II bardzo odstaje od Mark III , mówiąc tutaj stricte o robieniu obrazków a nie filmowaniu, bo cena jest mocno korzystniejsza
@Papaya: Do takich celów i za taką cenę to raczej aparat kompaktowy. Zwłaszcza na wyjazdy. Celowałbym w jakiś Canon Powershot SX typu superzoom albo Canon Powershot G9x albo innych marek. Podałem dla przykładu, nie każdy jest fanem Canona. Ale przy zakupie używanego sprzętu są różne niespodzianki. Np. dość dużo martwych pikseli, dodatkowo np. cienie lub plamy na zdjęciach bo gdzieś tam optyka jest zabrudzona albo ryski na szkle obiektywu. To na
@Papaya: niektórzy twierdzą, że Mark II jest lepszy, bo faktycznie ma magnezowy korpus (M3 jest wykonany z plastiku).

Niezależnie czy kupisz M II czy M III, wielkiej różnicy co do jakości obrazka nie odczujesz. To ta sama, sprawdzona matryca 16 mpix.

Sam siedzę na systemie micro 4/3 i sobie chwalę. Przesiadłem się z Canona 750D który szybko okazał się zbyt duży i ciężki na fotografię uliczną
@Kordus: sam nie wiem dokładnie jaki system, nie jestem profesjonalistą żeby mieć taką wiedzę. Szukam po prostu czegoś do czegó dokupię portretową 50 i coś z szeroką klatką do robienia zdjęć górskich itp. zapewne na tym kolekcja się skończy
@Papaya: Ja mam Canona 50d, + tamrona 17-50 2.8. Powiem tak, zestaw OK, ten tamron nawet daje radę. Jeśli chciałbyś natomiast 50mm + jakiś szeroki kąt, np 10-20. Pewnie ok 2-3 musiałbyś wydać na taki zestaw. Jeśli chodzi o body, 5d mk2 jest spoko, tylko to pełna klatka(rodzaj mocowań obiektywów), i te body często było używane profesjonalnie, więc duże przebiegi.
Taki 50d można już taniej wyhaczyć. Więc mógłbyś złożyć taki zestaw
Canon m50 to dobry pomysł na start. Kitowy obiektyw daje radę. Masz w systemie świetny obiektywy portretowy 32 1.4 (ekwiwalent ok 50mm) dobre szkła od sigmy, uwa 11-22mm. Zgrabne tele 50-200mm. Maleńki 22mm 2.0. jest w czym wybierać i dla amatora powinno starczyć na lata. Brakuje co prawda na start takiego 50mm, ale w bezlustrach chyba nikt nie ma takiego szkła. Ewentualnie może kompakt Canon g7x mark II. Trochę droższy, ale jest
@moorzynsos: tak naprawdę trochę się zagłębiłem w temat i pewnie zostanie na jakimś bezlusterkowcu. Generalnie w rankingu zostały mi 3 modele - Olympus e-10d mkIII i mkIII oraz właśnie canon m50.
na plus olympusa stabilizacja i większy wybór szkiełek, canon natomiast ma pełną klatkę i w sumie bardziej ergonomiczny design jak dla mnie, dodatkowo jest tańszy, trochę doczytam i pewnie wybiorę któryś z nich.