#anonimowemirkowyznania Jak to jest z tą słynną pasją w IT? Znam wielu ludzi, klórzy przeszli do programowania a wcześniej informatyka to była dla nich czarna magia i raczej nadal nie wykazują dużego zainteresowania tematem. Po prostu siadają jak do excela, 8 godzin i spokój. Sam pracuję w innym dziale ale mam znajomych ze szkoły "kuców" i oni ciągle gadają, że to trzeba się interesować bo inaczej się nie nauczy itd. Jak im powiedziałem, że żyją w bańce to wielkie oburzenie i że tamci pewnie klepią jakieś g---o w korpo i nie zajdą daleko xD Czy programowanie już tak się upowszechniło, że zachwilę każda grażynka będzie klepać kod zamiast excela? #programowanie #pracait
@AnonimoweMirkoWyznania: wielu robi z tego otoczkę tajemnicy niczym taryfiarze dla Ubera czy Bolta niegdyś ( ͡°͜ʖ͡°) są stanowiska, na które bez smykałki nie wejdziesz lub szybko z niego zejdziesz. Ja bym nie generalizował.
@AnonimoweMirkoWyznania: Podobnie jak w większości zawodów - możesz siadać jak do Excela i mieć całkiem spoko kasę za całkiem przyjemną pracę. A jeśli jesteś pasjonatem, rozwijasz się intensywnie itd. to możesz mieć bardzo zajebistą kasę za bardzo przyjemną pracę. Na rynku jest dużo miejsca dla obu kategorii.
@AnonimoweMirkoWyznania: "Pasja" wiele ułatwia, ale nie musisz być pasjonatem żeby zostać programistą. Natomiast bardzo łatwo odróżnić pasjonata od zwykłego fana wysokiego wynagrodzenia ( ͡°͜ʖ͡°) Czasem wystarczy zwykła analiza kodu, nawet nie trzeba rozmawiać z autorem. Poza tym, nie ograniczałbym tego wyłącznie do programowania. Niezależnie od tego co robimy, jeśli podoba nam się nasza praca, to zwykle lepiej ją wykonujemy i jesteśmy bardziej kreatywni.
@AnonimoweMirkoWyznania: Można, ale czy z czasem taki klepacz nie zostanie zastąpiony to osobna kwestia. Kiedyś też w jednym pokoju w stołek pierdziało 5 "informatyków". Teraz wystarczy, żeby pierdział jeden.
@mutencath: to tylko pokazuje, jak bardzo dają się osoby wyzyskiwać. i niby rynek pracownika ( ͡°͜ʖ͡°)
ja teraz robiłem remont, budowlancy i wykonczeniowka ma eldorado to przyszedł gościu od glazury i powiedział tak. ja nie demontuje mebli bo nie jestem meblarzem, moge odpiąć elektryke ale jej nie podłączę bo nie jestem elektrykiem. i c--j, on tylko położył kafelki xD
ale @AnonimoweMirkoWyznania: każdy debil będzie w stanie przepisywać surówkę, klepać kod maszynowo. Ale mało który siądzie i sam coś zaimplementuje, to właśnie oddziela takich dzbanów po kursie, od człowieka który na programowaniu zjadł zęby ( ͡°͜ʖ͡°) 80% ludzi, nie rozumie "jak działa kod/komputer" i myślą, innymi tokami niż taki człowiek który bawi się komputerem od 10 lat :)
@peoplearestrange: Nie tyle dają się j---ć, co wszystko idzie w kierunku automatyzacji. Jak coś jest na tyle proste, że może zostać zastąpione skryptem, to skryptem zostanie zastąpione. Ale Matiego, który umie robić parę rzeczy, a nie klikanie jednej i tej samej funkcji pół życia, ciężej się będzie pozbyć.
Dla niektórych zwiększanie własnych kompetencji to nie jest kara btw.
EDIT: Rzecz jasna nie oznacza to, że taki Mati, który nie potrafi
MiłosnaHostessa: IMO praca jak kazda. Nie jestem pasjonatem, co utrudnia troche rzeczy. Robie to co mnie srednio interesuje, ale kasa jest fajna, warunki pracy bardzo dobre, praca zdalna jak sie chce. Ciezko o lepszy zawod w pl jak sie nie wybralo wczesniej sciezki np lekarza. Ja sie przebranzowilem (React) ale mialem wczesniej solidne podstawy bo robilem shitowe stronki internetowe dla klientow. Bez pasji watpie czy dojde kiedykolwiek do poziomu seniora z
@AnonimoweMirkoWyznania: pasja to mit. Mozesz miec pasje do programowania, pisac sobie kompilatory czy co lubisz po pracy, ale n-----------e kodu dla klienta nigdy nie ma nic wspolnego z pasja.
Co do zainteresowania to nie wyborazam sobie nie interesowania sie IT pracujac w IT. Musisz sie interesowac chocby dla pieniedzy, zaufania, wplywow... samego siebie? zeby miec swiadomosc ze robisz cokolwiek w zyciu porzadnie
Jak to jest z tą słynną pasją w IT? Znam wielu ludzi, klórzy przeszli do programowania a wcześniej informatyka to była dla nich czarna magia i raczej nadal nie wykazują dużego zainteresowania tematem. Po prostu siadają jak do excela, 8 godzin i spokój. Sam pracuję w innym dziale ale mam znajomych ze szkoły "kuców" i oni ciągle gadają, że to trzeba się interesować bo inaczej się nie nauczy itd. Jak im powiedziałem, że żyją w bańce to wielkie oburzenie i że tamci pewnie klepią jakieś g---o w korpo i nie zajdą daleko xD Czy programowanie już tak się upowszechniło, że zachwilę każda grażynka będzie klepać kod zamiast excela? #programowanie #pracait
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #618264e65ec838000a7ef76f
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Wesprzyj projekt
mit xD
Poza tym, nie ograniczałbym tego wyłącznie do programowania. Niezależnie od tego co robimy, jeśli podoba nam się nasza praca, to zwykle lepiej ją wykonujemy i jesteśmy bardziej kreatywni.
ja teraz robiłem remont, budowlancy i wykonczeniowka ma eldorado to przyszedł gościu od glazury i powiedział tak. ja nie demontuje mebli bo nie jestem meblarzem, moge odpiąć elektryke ale jej nie podłączę bo nie jestem elektrykiem. i c--j, on tylko położył kafelki xD
a przecież mógł by to
Dla niektórych zwiększanie własnych kompetencji to nie jest kara btw.
EDIT:
Rzecz jasna nie oznacza to, że taki Mati, który nie potrafi
Co do zainteresowania to nie wyborazam sobie nie interesowania sie IT pracujac w IT.
Musisz sie interesowac chocby dla pieniedzy, zaufania, wplywow... samego siebie? zeby miec swiadomosc ze robisz cokolwiek w zyciu porzadnie