Wpis z mikrobloga

@Wsciekle_piesci_meza: żebyś nie mógł nikogo później po sądach ciągnąć jak dostaniesz zakrzepicy czy zawału. W przypadku szczepienia na grypę, jakby Ci coś się stało możesz producenta podać. To oświadczenie wyżej tego akurat nie zmienia - forma ankiety.
  • Odpowiedz
W przypadku szczepienia na grypę, jakby Ci coś się stało możesz producenta poda

@kopytkowe: tak samo możesz podać Pfizera, Modernę, J&J i Astra Zeneca - we wszystkich przypadkach musisz udowodnić, że to szczepionka spowodowała daną chorobę/zaburzenie (nie, że być może spowodowała tylko że spowodowała)
w praktyce ze względu na trudność dowodową producenci odpowiadają tylko za wady jakościowe - bo tam się to da udowodnić. Odpowiadają, też za zatajenie możliwych powikłań
  • Odpowiedz
@megawatt: Z tego co czytałem w umowie zakupu preparatu pfizera nasz premier zrzekł się za Polaków odpowiedzialności wobec producenta ( ͡° ͜ʖ ͡°). Także do matiego musisz uderzać bezpośrednio.
  • Odpowiedz
@kopytkowe: to jest bardziej skomplikowane, a napisanie prostego „producent nie ponosi odpowiedzialności” jest manipulacja.

@nophp: Jest szczepionka na „raka”. Np szczepienia na wirusa hpv. Odmian nowotworów jest bardzo dużo, nie wiem czy technicznie jesteśmy w stanie ją zbudować gdy przyczyna nie jest bakteria/wirus
  • Odpowiedz
Dlaczego przed szczepieniem na covid należy podpisać oświadczenie, że dobrowolnie się szczepię, a w przypadku szczepienia na grypę lub inne choroby nic się nie podpisuje?

@Wsciekle_piesci_meza: a to nie jest tak, że szczepienie na grypę nie jest w żaden sposób finansowane przez państwo, więc musisz sobie sam kupić szczepionkę (lub pracodawca kupuje) więc już w domyśle wiadomo, że robisz to dobrowolnie bo inaczej byś się tam nie pojawił? Może tu
  • Odpowiedz
@kopytkowe: szczepionki na terenie unii europejskiej zostały wprowadzone na takiej zasadzie, że jeśli szczepionka spowoduje problemy/schorzenia niewymienione w ulotce, to masz pełne prawo pozwać producenta. Mati to sobie może co najwyżej fikołka do zlewu zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ofkors_pl: Pozwać zawsze masz prawo ( ͡° ͜ʖ ͡°) nadmienię tylko ze pfizer w 2020 wydzielił ze swojej firmy - nowe corpo pod nazwa viatris. Można zakładać że plan może zakładać bankructwo pfizera a cały dochodowy biznes na lekach jest już kręcony na Viatrisie. Udziałowcy oczywiście dostali akcje nowej firmy zgodnie z parytet podziału. Także może będziesz pozywał bankruta :)
  • Odpowiedz
Oświadczam, że dobrowolnie wyrażam zgodę na wykonanie szczepienia przeciw COVID-19. Potwierdzam, że zostały mi przekazane informacje dotyczące tego szczepienia i je zrozumiałam/zrozumiałem. Zostały mi udzielone również odpowiedzi na wszystkie zadane przeze mnie pytania i zrozumiałam/zrozumiałem udzielone mi odpowiedzi.

Takiego oświadczenia to bym raczej nie podpisał. Ciezko zdefiniować co mamy na myśli jeżeli chodzi o infromacje dot. szczepienia. Trzeba poczekać na pierwsze wyroki i interpretacje
  • Odpowiedz