Wpis z mikrobloga

Kurde Mirki. Zamówiłem wczoraj MBP za 19.3k na firmę. Podałem NIP, dane firmy, zapłaciłem KARTĄ firmową, bo nie było innej opcji. W ogóle nie pomyślałem o split payment.
Nie chcę anulować zamówienia ani nic bo mam fajny termin dostawy.

#apple
  • 31
@trustME: Jeśli zapłaciłeś bez Split Payment, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że US to wykryje. Mówię jako świadek, bo ścignęli mnie za to już (,)
@trustME: To prawda. Dlatego na infolinii zakładasz konto biznesowe (jak dobrze zrozumiałem, to jedynie dodają NIP) i zamawiasz sprzęt tam. Przy zamówieniu pytają Cię, czy chcesz fakturę z VAT krajowym, czy WNT. Wówczas wybierasz WNT i potem sam albo przez księgową rozliczasz to w Polsce, ALE to tym samym eliminuje obowiązek Split Payment, ponieważ nie obowiązuje on przy WNT
@N3l_th:

Apple Distribution
International Ltd.

Hollyhill Industrial Estate
Hollyhill, Cork
Republic of Ireland
Numer w rejestrze: 470672
Firma zarejestrowana w Urzędzie Rejestracji Spółek (CRO), Irlandia
Numer VAT w Polsce: PL5263084600

W sumie to nie wiadomo jaki do końca jest to podmiot w tej sytuacji
@whoru: Tak, ale Split Payment nie obowiązuje przy WNT i o to chodzi, żeby ominąć go i nie narazić się na karę US. Gdyby Apple Store obsługiwało Split Payment, to nie potrzeba by było robić tego przez WNT.
@N3l_th: gdyby kretyni z rządu lepiej to ogarnęli i bardziej holistycznie to by ogarnęli split payment na kartach (w kooperacji z bankami czy coś), ale w tym kraju nie uchwala się prawa, żeby było prosto