Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Hej mirki, potrzebuje pomocy w wyborze auta. Mało co się znam. Słowo klucz ekonomia. Dojazdy codziennie do pracy 20km w dwie strony. Dużo jeżdżenia po sklepach, po mieście.

Budżet tak do 100tys nowy, leasing.
Myślałem nad renault Zoe elektrycznym, ale wychodzi tak ze 120 tys. Plus najbardziej opłaca się ładować w garażu, bo ładowarki elektryczne wszystkie chyba będą niedługo platne. A garażu póki co nie mam. Ale jakbym inwestował w elektryka to i garaż bym ogarnął.

Najgorzej, że nie wiem co się najbardziej opłaca, pomóżcie.

#samochody #motoryzacja
  • 24
  • Odpowiedz
  • 0
@Naavle jeżeli chcesz opłacalnie to nowa Elantra z lpg. Tam jest bodajże 1.6 na multiwtrysku. Ale przyjemności z jazdy mieć nie będziesz za dużo ;)
  • Odpowiedz
@Naavle: Totalny bezsens brać elektryka nie mając do tego infrastruktury w postaci garażu z wallboxem i fotowoltaiką. W tej kwocie możesz wziąć np nową Corollę hybrydową w leasing albo poszukać 15-letniej marki premium ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Naavle: Nowa corolla z 1,8 pod maską w hybrydzie będziesz zadowolony :) Przy takich przebiegach w żaden gaz do tego się nie ładuj, nie ma sensu. Spalanie będziesz miał na poziomie 4-5 litrów przy normalnej jeździe
  • Odpowiedz
@Naavle: Szczerze to masz wybór między Corollą, a corollą - szczególnie że kręcisz się po mieście oraz przyda ci się powierzchnia ładunkową.
Bo Zoe jest spoko ale nie w cenie do 100k
  • Odpowiedz
@Crow7422: @LuxikT: jesteście pewni? Płacę za kwh 0,7zł (powiedzmy, że mam garaż). Na 100% ładuję samochód z 300 (powiedzmy, wg producenta 370+) km zasięgiem za 30zł. Wychodzi tanio, w czym problem?

A nawet jakbym ładował na jakimś greenway 1zł za kwh to płacę 50zł za powiedzmy te 300km minimum?
  • Odpowiedz
@Naavle: Jakiś greenway kosztuje obecnie ~2.09 za kWh.

Ogólnie masz racje jest tanio, tylko że zoe to wielkościowo auto które można porównać do yarisa.
Czyli 65k vs 120k w cenie zakupu.

Jeśli przeliczyć ile km musisz zrobić nawet biorąc pod uwagę tańszy serwis wychodzi na to że taniej będzie wydawać kasę na drogie paliwo niż jeździć taniej elektrykiem.
Jeśli masz gniazdko nie jest to złe rozwiązanie, jeśli go nie masz
  • Odpowiedz
Na 100% ładuję samochód z 300 (powiedzmy, wg producenta 370+) km zasięgiem za 30zł.

@Naavle: realnie przejedziesz na tym 150-180 km, nie wierz w to co producent Ci deklaruje .
Serio najlepszym wyborem będzie Corolla w HB ;)
  • Odpowiedz
@robertx: w testach wychodzi 250km :c

Problem w tym, że do corolli nie dostaję dopłaty jak do zoe i koszt leasingu samego samochodu jest bardzo zbliżony. Z tego co patrzyłem Corolla w hb ~100k?
  • Odpowiedz
@Crow7422: Zoe w tym budżecie z baterią 21kWh to trochę mało szczególnie w naszym klimacie i bez możliwości założenia Webasto (leasing) - nasi sąsiedzi z północy mogą coś o tym powiedzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie Zoe jest spoko tylko przy większej baterii, a to już znaczenie wykracza poza budżet.
A dla kolegi zastosowania - hybrydy są właśnie stworzone.
  • Odpowiedz
Zoe w tym budżecie z baterią 21kWh to trochę mało szczególnie w naszym klimacie i bez możliwości założenia Webasto (leasing) - nasi sąsiedzi z północy mogą coś o tym powiedzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mechaniczny_pomidor: ZOE ma 52kWh baterie. Co ma do tego webasto? Mieszkam na tej "północy" i nie wiem o czym mówisz.
  • Odpowiedz