Aktywne Wpisy
bolsonn +488
Czaicie? Przyleciała do Polski żeby chodzić po górach z jakimś kolejnym Chadem xddd #lewandowska #lewandowski #p0lka
LillXte +245
Otwieram nitkę z najabardziej wkurzającym rzeczami z dzieciństwa, ja zaczynam( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak ja tego #!$%@? nie znosiłem to wy nawet nie
#glupiewykopowezabawy #dziecinstwo #heheszki
Jak ja tego #!$%@? nie znosiłem to wy nawet nie
#glupiewykopowezabawy #dziecinstwo #heheszki
• Miałby przednie boczne bardziej ukośne/zwężające się (deltoido-przechodzące (ʘ‿ʘ) krawędzie spływu i pojedynczy środkowy pionowy ster ogonowy z promu kosmicznego (zamiast pary sterów kierunku i "wyrównanych krawędzi tnących" w oryginale);
• W sylwetce swej czerpałby wzorce z myśliwców V generacji jeśli chodzi o zwieńczenie dziobu/ukształtowanie dna kadłuba oraz jeśli chodzi o szerokie z boku i wąskie od czoła skrzydła;
• Miałby bardziej obłe/podłużne i walcowate (jak w starszych wersjach rolls-royce) gondole silników odrzutowych, które mogłyby w pewnych fazach lotu działać jak rakietowe (z zachowanym "stożkiem natarcia" i o podobnej budowie co silniki w Blackbird);
• Którego silniki byłyby napędzane głównie "czystym" wysokosprężonym propanem-butanem, z (po)bocznymi instalacjami do przechowywania i mieszania "dopalających" tlenków azotu, jak i hydrazyny czy wodoru;
• We wnętrzu kadłuba mógłby pomieścić kilka rzędów foteli (w tym przednią parę dla pilotów) oraz zbiorniki ze sprężonym powietrzem/rezerwuarem i koncentratorem tlenu (używanego przez pasażerów ubranych w skafandry ciśnieniowe, jak i silniki na najwyższych pułapach);
• Byłby w stanie osiągać pułapy wysokości i prędkości względem otoczenia przewyższające dokonania Concorde'a;
• Do którego wchodziłoby się przez górne włazy (będące właściwie odsuwanymi do wewnątrz "oknami" umieszczonymi na suficie części pasażerskiej, z biegnącymi dalej aż do ogona symetrycznymi rzędami zaokrąglonych prostokątnych szyb)
° z możliwością kontrolowanego rozhermetyzowania kabiny i odbycia spaceru w przestrzeni (będąc przypiętym do sztywnego węża-rurki aparatu oddechowego (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) lub oddania skoku ze spadochronem przed rozpoczęciem fazy zniżania.
__ ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#samoloty #lotnictwo #kosmonautyka #technologia #fantazjewykopowiczow #koncepty
@eskobaar : myślałem, że z kontekstu wynika, iż to miałby być taki samolot dla turystów kosmicznych latających dość daleko ponad umowną granicę przestrzeni kosmicznej. Coś pomiędzy X-15 a samolotami szpiegowskimi.
Co
Ale z następcami Concorde'a nie jest problem technologiczny tylko ekonomiczno-społeczny, linie lotnicze by kupiły po kilka sztuk dla prestiżu, ale nadal by chciały bazować na ekstremalnie tanich w eksploatacji konstrukcjach typu B787 czy A350
Mi nie chodzi o taką ilość włazów tylko dosłownie jedną parę wspólną dla wszystkich na pokładzie, z niewielkim ciągiem komunikacyjnym między parami foteli.
Co do profilu skrzydła to akurat wiem, że na takich wysokościach to tylko obciąża masowo i aerodynamicznie sylwetkę bo i tak nie ma za bardzo otaczającego
Choć pewnie do gazowego paliwa trzeba by było tworzyć specjalne złączki i oddzielne ultraszczelne zbiorniki na lotniskach które by takie samoloty obsługiwały. No i pewnie oddzielne szkolenie personelu obsługi i podwyższone standardy przeciwpożarowe/zapłonowe.
Co do samolocika z papieru to chyba jednak bardziej na płaskim papierze i trzymając się wszelkich normalizacji i wytycznych projektowych byłoby z tym ciężej (szczególnie jak ktoś PKM nie
Może i wynajduję pewne rzeczy, które już istnieją od dawna, ale łączę ze sobą te już istniejące elementy i instalacje z różnych typów statków w dość nieoklepany/nieoczywisty sposób.
@wygolony_libek-97: To nie jest "dość nieoklepany/nieoczywisty sposób" tylko to jest coś co nie zadziała po wieloma względami. Sprężanie zużywa dużo energii. To nie jest coś co zrobisz przy okazji lotu. Zużyjesz tylko dużo więcej paliwa, a efekt będzie właściwie żaden.