Wpis z mikrobloga

aktualnie jeżdżę 17-sto letnim golfem kupionym jeszcze na studiach. Chciałbym wymienić sobie auto na nowsze, mniej psujące się i wygodniejsze. Jak podchodzicie to ustalenia budżetu na samochód? Jak podejmujecie decyzję nowy vs używany? Branie samochodu na firmę nie wchodzi w grę bo UoP here.
#motoryzacja #kupnosamochodu
  • 14
  • Odpowiedz
Jak podchodzicie to ustalenia budżetu na samochód?

@mary_czary: Ustalam co auto musi posiadać. Dla mnie była to wyłącznie klima i badania techniczne. Kupiłem gruza za 2.2k. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najlepsze auto ever.
  • Odpowiedz
@mary_czary zastanawiam się do czego go będę używał, potem czy ma wyposażenie jakiego oczekuje, a następnie patrzę co spełnia moje warunki w założonym budżecie. Z tego co zostaje wybieram ten model który wg opinii jest najbardziej bezawaryjny/ tani w naprawie
  • Odpowiedz
podchodzi ktoś do tego w taki sposób, żeby wyznaczyć sobie jakiś procent miesięcznego przychodu przeznaczanego na auto? Wiadomo, że nawet jak się kupi używane to strata wartości auta w czasie + naprawy + opony to wszystko składa się na jakiś konkretny miesięczny wydatek.
Na przykład jedną z opcji którą biorę pod uwagę jest wzięcie auta w wynajem długoterminowy i zastanawiam się czy wywalenie 1,7k pln co miesiąc (https://www.arval.pl/wynajem-konsumencki/toyota/corolla/18-hybrid-122-comfort-at) ma sens. Z
  • Odpowiedz
@Mdx91: Audi A6C5 1.9tdi 130KM 2003, skrzynia 6b, avant.
Tańszego auta z klimą i eu kontroll nie szło znaleźć.
Sortowanie po najtańszych i pyk auto z pod wiejskiej remizy jest moje. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mary_czary: mam Lanosa który na liczniku ma już 23 lata. Średnio 20-25k rocznie robię. Jedyne czego się boje to upału xd

Jak dbasz tak masz. To że gruz za paręnaście stówek nie oznacza od razu że strach nim jeździć.
  • Odpowiedz
@Singularity00: 0% to chyba musi być bezpośrednio od dealera/marki a nie z banku bo gdzie oni by mieli na tym interes. Możesz podsunąć jakieś konkrety? Jak teraz szukam w internecie takiego produktu w markach które mnie nie interesują to dla klienta prywatnego proponują tylko jakieś formy wynajmu długoterminowego z rocznymi limitami kilometrów.
  • Odpowiedz
@mary_czary: niewiem jak teraz ale te oferty pojawiają się często i to nie od dealerów a importerów danej marki - znajdziesz je wchodząc na stronę danej marki.
Kia, Renault mają często takie oferty, inne marki też. Oczywiście to zero jest trochę naciągane bo zawsze tam trochę tych opłat jest ale nie są to jakieś astronomiczne kwoty.

Wchodzisz na stronę danej marki, zakładka finansowanie / promocje i patrzysz co oferują.

Jedne marki robią to we współpracy z jakimś bankiem (kia chyba BNP Paribas) a inne mają swój bank (grupa
  • Odpowiedz