Wpis z mikrobloga

  • 1
Dzisiaj kupilam swój ulubiony chleb, który w ciągu tygodnia z 5 zł podrożał do 6 zł, skład ma bardzo prosty mąka żytnia, zakwas, woda, sól, przeraża mnie jego cena bo wiem że inne kosztują podobnie, 5 zł to już dla mnie dużo, przy 6zl zaczynam się zastanawiać czy nie robić swojego chleba, ma ktoś jakieś doświadczenie z robieniem zakwasu i mógłby się nim podzielić?

#chleb #polska #inflacja #pytanie #jedzenie
  • 11
  • Odpowiedz
@plotka: Kupujesz mąkę, w zasadzie jaką chcesz. Ja używam żytniej typ 2000 bo na żytniej jest mocniejszy i zdrowszy zakwas. i robisz tak:

Dzień 1.
Do słoika 100g mąki i 100g wody
Dzień 2.
Dodajesz 50g mąki 50g wody
Dzień 3.
Dodajesz 50g mąki 50g wody
Dzień 4.
Dodajesz 50g mąki 50g wody
Dzień 5-14
Odbierasz 100g ze słoika dodajesz 50g mąki 50g wody.

Po 14 dniach zakwas powinien nadawać się
  • Odpowiedz