Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się, jak wygląda kwestia kapitalizowania zysków/strat w #ikze i #ike . Wpłacam kasę, oni sobie ją inwestują i moje saldo rośnie lub maleje. Zakładam jednak, że co jakiś czas dochodzi do "kapitalizacji", tak jak na koncie oszczędnościowym, czy może jest tak, że w pewnym momencie wartość udziałów może spaść na pysk, bo podmiot obsługujący IKZE źle zainwestuje?

#emerytura #finanse i #starzyludzie
  • 7
@the_good_guy: To zależy w jaki sposób inwestujesz na swoim IKZE i IKE, możesz mieć rachunek maklerski który jest po prostu rozliczany na specjalnych warunkach, możesz wykupić udział w funduszu inwestycyjnym, nakupić obligacji albo po prostu mieć rachunek oszczędnościowy.

O której opcji mówisz?
@the_good_guy: TFI zazwyczaj pakują całą twoją kasę w ETF na dany typ inwestycji (obligacje/spółki dywidendowe globalne/WIG20) i to tyle. Kapitalizacja o którą pytasz dzieje się po stronie ETFu, który codziennie dokonuje modyfikacji składu swojego portfolio proporcjonalnie do składu indeksu - np. ETF imitujący WIG20 ma takie same proporcje co realny indeks, czyli np 2-3x w miesiącu jest ewaluacja procentowego składu aktywów i ewentualne dostosowanie. Ale nie ma nigdy czegoś w stylu
@the_good_guy: Tak, jak masz różne subfundusze to masz też możliwość konwersji jednostek z jednego funduszu na drugi, czyli np. czujesz że niedługo odpali jakiś inny sektor to możesz skonwertować aktualne udziały na fundusz w tym innym sektorze.
Korzystałem z IKZE z TFI w mBanku i zrezygnowałem z tego, bo nie było możliwości sprzedaży jednostek, żeby trzymać gotówkę w przypadku ewentualnej korekty/bessy - tylko możliwość konwersji na inny subfundusz co nic nie