Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie to czemu Kurek i Kubiak grają w Japonii a nie np. w Europie ? Przecież w Europie każdy chciałby mieć takiego Kurka w swoim zespole, z Kubiakiem może byłby problem, ale taki Kurek spokojnie odnalazłby się we Włoszech czy Rosji, nie mówiąc już o Polsce, w której każdy przyjąłby z pocałowaniem ręki Kurka i Kubiaka.
Czy chodzi po prostu o możliwości zarobkowe ? Dziwne trochę, że Japończycy więcej płaciliby niż Włosi czy Rosjanie
#siatkowka
  • 8
@Aik32fr45yd: Ponieważ w Japonii poziom nie jest najwyższy, jedynym rozwiązaniem jest kasa. Po prostu nie mają innych argumentów, żeby ściągnąć gwiady to swojej ligi. A bez gwiazd poziom byłby jeszcze niższy i zarówno rozgrywki ligowe jak i reprezentacyjne by na tym cierpiały.
@groman43: to rozumiem, ale też mnie dziwi czy Kubiak i Kurek nie skorzystaliby z oferty z Włoch czy Rosji, bo w sumie pewnie takie oferty pojawiłyby się na stole. Nie wierzę, że taki Zenit Kazań czy Lokomotiv Nowosybirsk czy Trentino nie chciały Kubiaka lub Kurka mieć w swojej drużynie
Pewnie też wybrali w sumie chęć zarobku co zrozumiałe, tylko mnie interesuje czy więcej zarobiliby we Włoszech i Rosji czy w takiej
To trochę przypomina tak porównując jakby Lewandowski poszedł grać teraz do Arabii lub Kataru w piłkę

@Aik32fr45yd: Dokładnie. W Rosji czy we Włoszek pewnie spokojnie znaleźli by miejsce ale Japończycy po prostu płacą więcej. Poza tym, jeśli liga nie jest taka wymagająca, to po prostu nie trzeba tak bardzo się starać. Czyli robisz mniej, a płacą więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°) O mniejszym ryzyku kontuzji już nie
@Aik32fr45yd mniejsze przeciążenia, niższy poziom sportowy, dzięki czemu gwiazdy są bardziej zauważalne, a pieniądze większe. Każdy człowiek myślący o pieniądzach pójdzie tam grać. To zabieg znany nie tylko z siatkowki. W piłce nożnej takim miejscem są Chiny gdzie za gigantyczne pieniadze grają emerytowane gwiazdy
@Aik32fr45yd: Kurek został mistrzem świata i MVP turnieju w 2018 roku.. i zobacz gdzie w lidze włoskiej wylądował.. tak się każdy zabijał o Kurka.. Był łączony z większymi klubami w Italii, ale tam najpierw musiało dość do większych ruchów, więc nikt się nie spinał aby mieć Kurka u siebie..