Wpis z mikrobloga

@johnblaze12345: Najlepsze jest to, że nawet nie próbują być zrozumiani. Już kilka razy miałem tak, że podchodziła starsza babka/małżeństwo i zaczynają monolog po niemiecku. Najlepiej kiwać do nich głową ze zrozumieniem jak mówią, a potem zacząć po polsku coś w stylu "Jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do
  • Odpowiedz
@6poziomprokrastynacji: Zależy od Niemca. Na zachodzie bardzo dużo Niemców zna angielski i nie ma problemów nim się porozumiewać. Nawet starzy Niemcy. Jednak będąc w Szczecinie, miałem takie samo odczucie z niemieckimi tursytami.A co dopiero Świnoujście czy Międzyzdroje, tam jak nie znasz niemieckiego to nie porozmawiasz z nimi
  • Odpowiedz
mozliwe, ze oni akurat nie posługują się zadnym innym jezykiem.

@fajnypierozek: ja akurat pisałem o przykładach, że jak bardzo chcieli się dogadać, to po dłuższej chwili "migowania"
nagle wgrał im się program "szpresien zi inglisz" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@johnblaze12345: @mzuczek: @KapitannKnykiec: Tu nie ma wiekszej filozofii. Jak juz pisałem Polska jest jeszcze stosunkowo tanim krajem więc jeżdżą Ci ktorzy mają mało kasy (najnizsza klasa) emeryci którzy w szkole mieli najwyzej francuski/hiszpański/wloski i malolaty (ci znają dobrze angielski)

Niemcy w przedziale wiekowym 14-40 nawet do 50 lat ktorzy ukonczyli przynajmniej mittelschule z abschlusem znają angielski perfekt ponieważ musza z niego zdać egzaminy w szkole.
  • Odpowiedz
@6poziomprokrastynacji: Fakt ze większość Niemców tutaj uważa ze my musimy znać niemiecki ale tak samo jest ze starszymi Polakami za granicą, już nie raz czułam żenadę jak gdzieś w sklepie w Schwedt Polacy mówią do sprzedawców w sklepie po polsku i są niezadowoleni że nikt ich nie rozumie xD raz nawet oburzona Polka głośno stwierdziła ze oni przyjeżdzają i mówią po niemiecku to dlaczego ona nie może po polsku, cringe XD
  • Odpowiedz
@fajnypierozek: no chyba nie, nawet z wykształconymi Niemcami typu kardiolog, pediatra, czy inżynier mechanik nie ma szans na rozmowę po angielsku. Coś tam próbują, ale finalnie przyznają, że mój niemiecki (po roku nauki) jest lepszy niz ich angielski.
  • Odpowiedz
@6poziomprokrastynacji: pamiętam jak pierwszy raz byłem w centrali firmy i zapytałem starego technika coś po angielsku. To mi odpowiedział "tu są Niemcy, tutaj mówi się po niemiecku!!1"

Szkoda że ta zasada nie działa już kiedy on jadą na południe na wczasy czy do Polski na zakupy ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ha-Tfu na takich!
  • Odpowiedz