Hej. Zbliża się koniec fermentacji mojej IPY. Piana znikła, powierzchnia wygląda normalnie. Jednak martwi mnie wygląd piwa. Te białe kropki to drożdże? Nie jest ich za dużo? Piwo nie wygląda zbyt apetycznie, ale mam nadzieję, że o zakażeniu nie ma mowy. #piwo #piwowarstwo
@Przeor1488: To jest dziwne, one zwykle tak nie flokulują. Zastanawiam się czy to nie jest jakiś osad białkowy albo coś, ale to by już dawno opadło, nawet gdybyś z gara przelał do fermentora absolutnie wszystko. Zakażenia jednak głównie pojawiają się na wierzchu, więc to raczej nie to.
@Nemrod Może pobrać próbkę piwa, zmierzyć ekstrakt i ocenić smak? Czy jeszcze trochę poczekać? Przenieść do cieplejszego/zimniejszego pomieszczenia? Fermentację zacząłem w 15 stopniach, teraz piwo jest w 18,5 stopniach
@Przeor1488: U mnie na ściankach też tak drożdże siadają i zostają po zakończeniu fermentacji. Opadają gdy trochę zabujam wiadrem. Może na białych tego po prostu nie widziałem, dopiero na przezroczystych.
@Przeor1488: normalka, nie bój nic ( ͡°͜ʖ͡°) jeśli nie śmierdzi kupą i nie ma takich sztywnych białych farfocli to jest dobrze. Zmierzyłeś teraz blg? Zlewasz na cichą czy już w butelki?
@johtypytyhyn Dzięki! Nie mierzyłem jeszcze, ale chyba zaraz będę musiał zrobić pierwszy pomiar i test smaku :D. Po pierwszym pomiarze poczekam trzy dni i zrobię drugi pomiar. Jak blg nie spadnie to wrzucę chmiel na zimno na 3 dni i potem zabutelkuję. Uznałem, że nie będę zlewał na cichą, bo nie potrzebuję zbierać gęstwy drożdżowej.
@Przeor1488: Normalka, przed rozlewem zrób CC w 2*C przez 3-5 dni, wszystko co jest w toni powinno opaść na dno i piwo ładnie Ci się wyklaruje. W trakcie CC trząchnij lekko wiadrem, by je pobudzić do osiadania, i zrób to gdy już będziesz pewny, że fermentacja dobiegła końca.
#piwo #piwowarstwo
Szkoda, że szczep jest tajemnicą :(
Opadają gdy trochę zabujam wiadrem. Może na białych tego po prostu nie widziałem, dopiero na przezroczystych.
Taką informację znalazłem (http://www.beerfreak.pl/jak-rozpoznac-infekcje-piwa-quiz/). Chyba nie mam się co martwić, no ale piwo nie wygląda za ciekawie. Dzięki za pomoc.
Komentarz usunięty przez autora