Wpis z mikrobloga

@Nemrod Może pobrać próbkę piwa, zmierzyć ekstrakt i ocenić smak? Czy jeszcze trochę poczekać? Przenieść do cieplejszego/zimniejszego pomieszczenia? Fermentację zacząłem w 15 stopniach, teraz piwo jest w 18,5 stopniach
@johtypytyhyn Dzięki! Nie mierzyłem jeszcze, ale chyba zaraz będę musiał zrobić pierwszy pomiar i test smaku :D. Po pierwszym pomiarze poczekam trzy dni i zrobię drugi pomiar. Jak blg nie spadnie to wrzucę chmiel na zimno na 3 dni i potem zabutelkuję. Uznałem, że nie będę zlewał na cichą, bo nie potrzebuję zbierać gęstwy drożdżowej.
@Przeor1488: Normalka, przed rozlewem zrób CC w 2*C przez 3-5 dni, wszystko co jest w toni powinno opaść na dno i piwo ładnie Ci się wyklaruje. W trakcie CC trząchnij lekko wiadrem, by je pobudzić do osiadania, i zrób to gdy już będziesz pewny, że fermentacja dobiegła końca.