Wpis z mikrobloga

Siema Mircy,

Chce mnie odwiedzić znajoma, przylecieć do UK ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wszystko jest zrozumiale - obecnie antygen 72h przed, PCR na miejscu ok.
Ze względu na bycie 'obywatelem' EU nie musimy mieć wizy turystycznej do 6 miesiecy.
Myśle, że tego tak nie potraktują, ale straszą mnie, że mogą ją cofnąć na granicy, jeśli nie ma odpowiedniego celu przyjazdu itp.

Czy turystyka do UK jest dozwolona ? Domniemam, że tak.
Jak to traktować friend, możę podciągnąć pod relative czy lepiej tourism.
Na gov czytam, że mogą wymagac od niej pokazania gdzie będzie przebywać i ilości jakiejś $$$ która starczy jej na pobyt.
Ok, no big deal, ale jak mam to udowodnić bank statement xD ? Zresztą nigdzie nie jest podana kwota.

Osobiście wracałem do UK 2 miesiące temu i nie widzialem, żeby ktokolwiek sie tym przejmowal, ale gdyby, czy ktoś się z tym spotkał , widział może więcej info.?

#kwarantanna #uk
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@today wsysytko testy itp załatwione ;) anyway bardziej chodziło o rzeczy 'wizowe' znaczy my nie mamy wizy na travel do 6 miesięcy, ale jakoś tak głupio jest to napisane na gov jak się zagłębisz ;)
  • Odpowiedz
@wex009: pierwsze zdanie na stronie rządowej: "EU, EEA and Swiss citizens can travel to the UK for holidays or short trips without needing a visa. You can cross the UK border using a valid passport which should be valid for the whole time you are in the UK.". Znajoma może teraz zabrać ze sobą kartę EKUZ na wszelki wypadek, nadal honorują. https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen#what-you-need-to-enter-the-uk
  • Odpowiedz