Wpis z mikrobloga

Za dwa tygodnie przylatuja do mnie rodzice na wyspy, zeby spedzic z nami i z wnuczka tydzien czasu. Czy oprocz tego, ze potrzebuja paszport, potwierdzenie o zaszczepieniu, to potrzebuja cos jeszcze?

Po nowym roku chcemy, by przylecieli na 3 miesiace, jak sie sprawa ma w takim przypadku?

Pytam sie, bo wiem, ze to sie co chwile zmienia. Z gory dziękuję.

#brexit #covid19 #uk
  • 10
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@VinnieP: test na dzień drugi. Jeszcze pcr, antygeny dopiero od końca miesiąca.
Co do pobytu poniejszego na 3 miesiące. Obywatele z eu bez wizy w celach turystycznych mogą przebywać tutaj tylko 90 dni. Także będziesz musiał to liczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gonzo91:

Ok, czyli test na drugi dzien. A pcr i antygenty w takim razie tez? Przyleca poczatkiem października na dwa tygodnie. Wroca bodajze 15.

Nic więcej nie potrzebuja? :)

A co do pobytu 3 miesiecznego badz dluzej, to niestety wiem. Aplikacja o jakas wize. Bede musial sie zorientować kiedy zaczac proces, bo potrzebujemy ich do zajmowania sie corka, gdy oboje będziemy pracować.
  • 0
@VinnieP: musisz im zamówić testy na dzień drugi, nationwide pathology po 40£ od łebka. No i formularze lokalizacyjne. Jeżeli przylecą po 3 października to już nie potrzebują testu przed wylotem do UK. Pod koniec października mają zamienić testy pcr na antygen, to i pojawi się lista firm która takie oferuje. Wtedy będzie taniej.
Jeżeli twoja rodzina zmieści się w tych 90 dniach to nie musicie o nic aplikować. Wystarczy wrócić na
@gonzo91: Jak to jest z tymi testami na Day2 dla osób zaszczepionych? Ceny zaczynają się od 4 GBP, a lecą nawet do 100GBP (sprawdzałem na stronie gov.uk)
  • 0
@Mr_A: dużo tam linków do scamów jest. Ceny na stronach firm są wyższe niż te na gov.uk. Trzeba wszystko weryfikować. Najtańsze legitne to te, które polecałem powyżej.
@gonzo91: czekaj czekaj, chcesz powiedzieć, że strona rządowa publikuje listę dostawców testów ze scamem? xD
Przejrzałem kilka ofert „on-site” i faktycznie można je zrobić za mniej niż 10 funtów, ale po Teoim komentarzu zacząłem się trochę wahać…