Aktywne Wpisy
Rasteris +837
I kolejna tropikalna noc za nami. W Warszawie temperatura spadła do 24 stopni, a za nic tropikalna uznaje się taką gdy nie spada poniżej 20. I kilka następnych dni też ma być takich. A średnio takich nocy w roku było 3 na zachodzie kraju, i poniżej 1 na wschodzie. Ale od kilku lat to dobija nawet do kilkunastu. Temperaturowe to jesteśmy tam gdzie w latach 80 była Bułgaria czy pólnocna Grecja.
I
I
Wrrronika +831
Śmiechu warte
Baba nigdy nie leciała samolotem i na 1 wycieczkę wybrała Sri Lankę xD
Oszczędzała trochę i jedzie na 10 dni sama.
Więc
Baba nigdy nie leciała samolotem i na 1 wycieczkę wybrała Sri Lankę xD
Oszczędzała trochę i jedzie na 10 dni sama.
Więc
Jeszcze nie ukończyłam 26 lat i nie rozumiem, czemu w jednej pracy dostawałam normalną wypłatę, czyli kwotę brutto, a w kolejnej po okazaniu legitymacji studenckiej dostałam cała wypłatę do ręki?
Aby korzystać z tych ulg trzeba być uczniem lub studentem?
Co jeśli zapisałam się na jeden semestr, ale w połowie przestałam chodzić a pobierałam całą wypłatę z pracy? Czy mogę mieć jakieś problemy z zusem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
#podatki #prawo
Jeżeli utracisz status studenta, to powinien poinformować o tym pracodawcę, żeby znów zaczął odprowadzać ZUS.
1) Kwota netto
2) Podatek dochodowy (17%)
3) Składki na ubezpieczenia społeczne (potocznie zwane ZUS)
Jako osoba u26 masz ulgę podatkową, czyli nie płacisz podatku dochodowego. Nie ma tutaj znaczenia czy jesteś studentem czy nie. Firma może Ci te pieniądze wypłacić normalnie przy wypłacie, lub może zapłacić podatek, a tobie w zeznaniu podatkowym wyjdzie różnica pomiędzy podatkiem należnym (czyli 0 zł) a
Komentarz usunięty przez autora
od
W lutym tamtego roku zaczęłam nowa prace na umowę zlecenie, w tym samym miesiącu zapisałam się do szkoły na semestr 1. Nie wiedziałam, że w pracy mam się okazać legitymacją i dopiero w maju przy ponownym podpisywaniu umowy (przedłużeniu) powiedziałam coś, że się uczę i wtedy w kadrach powiedziały mi abym doniosła legitymację. Dotychczas miałam płacone jak normalny pracownik czyli najniższa krajową brutto. Po okazaniu legitymacji zwrócili