Wpis z mikrobloga

• 0
Cześć, czy ktoś ogarnia te ulgi podatkowe dla osób przed 26 r.ż?
Jeszcze nie ukończyłam 26 lat i nie rozumiem, czemu w jednej pracy dostawałam normalną wypłatę, czyli kwotę brutto, a w kolejnej po okazaniu legitymacji studenckiej dostałam cała wypłatę do ręki?
Aby korzystać z tych ulg trzeba być uczniem lub studentem?
Co jeśli zapisałam się na jeden semestr, ale w połowie przestałam chodzić a pobierałam całą wypłatę z pracy? Czy mogę mieć jakieś problemy z zusem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
#podatki #prawo
  • 9
  • Odpowiedz
@4rano: wiek poniżej 26 r.ż. zwalnia cię z podatku PIT, ale oprócz niego wynagrodzenia są jeszcze obciążone składkami ZUS. Jeżeli masz status studenta, to na umowie zlecenie zwalnia cię z tych składek, więc łącząc obie rzecz dochodzisz do sytuacji, że nic nie obciąża wynagrodzenia.

Jeżeli utracisz status studenta, to powinien poinformować o tym pracodawcę, żeby znów zaczął odprowadzać ZUS.
  • Odpowiedz
@4rano: Na wypłatę brutto skłądają się następujące czynniki:
1) Kwota netto
2) Podatek dochodowy (17%)
3) Składki na ubezpieczenia społeczne (potocznie zwane ZUS)

Jako osoba u26 masz ulgę podatkową, czyli nie płacisz podatku dochodowego. Nie ma tutaj znaczenia czy jesteś studentem czy nie. Firma może Ci te pieniądze wypłacić normalnie przy wypłacie, lub może zapłacić podatek, a tobie w zeznaniu podatkowym wyjdzie różnica pomiędzy podatkiem należnym (czyli 0 zł) a
  • Odpowiedz
@4rano: to w takim razie czym różni się

dostawałam normalną wypłatę, czyli kwotę brutto

od

w kolejnej po okazaniu legitymacji studenckiej dostałam cała wypłatę
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Po krótce opiszę swoją sytuację:
W lutym tamtego roku zaczęłam nowa prace na umowę zlecenie, w tym samym miesiącu zapisałam się do szkoły na semestr 1. Nie wiedziałam, że w pracy mam się okazać legitymacją i dopiero w maju przy ponownym podpisywaniu umowy (przedłużeniu) powiedziałam coś, że się uczę i wtedy w kadrach powiedziały mi abym doniosła legitymację. Dotychczas miałam płacone jak normalny pracownik czyli najniższa krajową brutto. Po okazaniu legitymacji zwrócili
  • Odpowiedz
@4rano: podbita legitymacja nie oznacza statusu studenta, musisz wiedzieć kiedy zostałaś skreślona na uczelni. Co do wypłaty to tak naprawdę jako studentka pracodawca nie musi za ciebie płacić składek ZUS, jeśli już ustalisz kiedy straciłaś status studenta to można się przejść do działu kadr i z nimi dogadać żeby zapłacili zaległe składki, czy będziesz miała z tego tytułu jakies konsekwencje to nie wiem bo odprowadzanie składek to obowiązek pracodawcy w
  • Odpowiedz