Wpis z mikrobloga

Żywiec Porter
Porter (bałtycki?) z Żywca (a po prawdzie to z Cieszyna, bo tam go robią). Piwo w obecnej recepturze jest na rynku od co najmniej kilkunastu lat. Jego historia sięga aż do lat 80' XIX wieku. Piłem go od czasu do czasu wieki temu. Kupiłem po latach. I co? Zaskoczenie i to całkiem pozytywne! Ma wszystkie zalety przyzwoitego portera. Kolor ciemnobrązowy, podchodzący prawie pod czerń. Miła woń (w zapachu raczej słodycz), odczucia smakowe, nasycenie, wszystko takie jak być w porterze powinno. Niestety jest też mocny metaliczny posmak zniekształcający finalne to co czujemy na języku i podniebieniu. Mógłby być nieco bardziej słodowy. Goryczka wyczuwalna, alkoholowa.

#chwedpije #piwo #pijzwykopem #ocenpiwo co prawda nie jest to #craftbeer , ale niech będzie w drodze wyjątku
chwed - Żywiec Porter
Porter (bałtycki?) z Żywca (a po prawdzie to z Cieszyna, bo ta...

źródło: comment_1631733224BLTpQJ3WSqh4PUz8IqK4gG.jpg

Pobierz
  • 8