Wpis z mikrobloga

Miki z #thinkpad T480
Macie problem z przegrzewającym się procesorem?
Mam i5-8350u, pasta wymieniona, wentylator na chłodzeniu wyczyszczony a przy zwykłej pracy temperatura skacze mi od 60 to 70 stopni Celsiusa.
Mieliście może z tym problem, znacie jakieś rozwiązania?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smashgoor: bios zaktualizowany? Rozumiem, że występuję tam jeden rodzaj chłodzenia, wentylatora? Bo chociażby w moim leciwym T430 były dla coolery, cichszy (mniej wydajny) i hałaśliwy (bardziej wydajny).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@smashgoor: 60-70 to całkiem normalne temperatury dla laptopa, powiedz ile ma w stresie. Dzisiaj byle g---o strona ma tyle JS n------e, że większość procków musi się napocić żeby to wyświetli.
  • Odpowiedz
Mieliście może z tym problem, znacie jakieś rozwiązania?

@smashgoor: Jak zmieniałem pastę na ciekły metal to zauważyłem, że da się źle radiator dokręcić i miałem takie problemy jak ty.

Po za tym możesz sobie radiator wymienić na wersję lapka z dedykowanym GPU, masz wtedy 2 heatpipe. Cena to jakieś 2 stówki + taśma kaptonowa, na miejscie gdzie powinien być układ
  • Odpowiedz
Jak zmieniałem pastę na ciekły metal to zauważyłem, że da się źle radiator dokręcić i miałem takie problemy jak ty.

@Kryspin013: Miałem ciekły metal w x1 2nd i mi trochę zniszczył tą powierzchnie, co przylegała do procesora.
Zamówię, to chłodzenie z 2 heatpipe,
Dzięki za wskazówki.
  • Odpowiedz
XTU. U mnie ten procek na -80mv i na wyłączonym short time turbo potrafi non stop cisnąć na ponad 3ghz bez throttlingu

@HachiRoku: Której wersji XTU używasz? Mi zwraca komunikat, że platforma nie wspierana.
  • Odpowiedz