Aktywne Wpisy

BanderaFella +2
To mój pierwszy post na tym forum. Jestem Ukraińcem mieszkającym we Wrocławiu. Lubię to miasto, ponieważ tu jest wielu Ukraińców, czuję się jak w domu.
Nie do końca rozumiem was Polaków. Popełniacie przestępstwo rozsypując zboże na drodze. Nie macie empatii ani współczucia. Nasi ludzie umierają za was, a wy knujecie przeciwko nam i chcecie nas zniszczyć. My staramy się przetrwać i wygrać walkę z okupantem. Wy nam nie pomagacie, tylko wbijacie nóż
Nie do końca rozumiem was Polaków. Popełniacie przestępstwo rozsypując zboże na drodze. Nie macie empatii ani współczucia. Nasi ludzie umierają za was, a wy knujecie przeciwko nam i chcecie nas zniszczyć. My staramy się przetrwać i wygrać walkę z okupantem. Wy nam nie pomagacie, tylko wbijacie nóż

Ziom166 +8
#zalesie
Niewiele mnie rzeczy #!$%@? równie mocno co "altruisci", którzy czują potrzebę uczenia każdego, bez zgody/przyzwolenia osoby uczonej.
Przykład: Jakiś czas temu poszłam z znajomym na bilard do jakiegoś zwykłego lokalu typu bilard + kregle. Zasadniczo nic niezwykłego. No więc sobie gramy, jakieś podstawy mamy, ale z celnoscią średnio. Mimo to czerpiemy radość, ględzimy sobie, no jest miło ogólnie.
I wtedy się pojawią on - zjeb, który czuję potrzebę uczenia każdego naokolo
Niewiele mnie rzeczy #!$%@? równie mocno co "altruisci", którzy czują potrzebę uczenia każdego, bez zgody/przyzwolenia osoby uczonej.
Przykład: Jakiś czas temu poszłam z znajomym na bilard do jakiegoś zwykłego lokalu typu bilard + kregle. Zasadniczo nic niezwykłego. No więc sobie gramy, jakieś podstawy mamy, ale z celnoscią średnio. Mimo to czerpiemy radość, ględzimy sobie, no jest miło ogólnie.
I wtedy się pojawią on - zjeb, który czuję potrzebę uczenia każdego naokolo

Napisałem interfejs dla fizycznych interfejsów pod #linux . Interfejs zawiera dwa kontenery pełniące rolę buforów. Następnie stworzyłem klasę implementującą Serial Port, która dziedziczy publicznie po Interfejsie te bufory. Czy da się lepiej przekazać typ buforów do interfejsu tak, żeby klasa SerialPort nie musiała implementować wszystkich metod jako template? Jedynę co potrzebuję, to zrobić template w metodzie write(), żeby określić typ danych.
Tutaj wstawiam pseudokod: pastebin
Celowo pominąłem implementację metod dla uproszczenia. Obiekt SerialPortu chciałbym tworzyć na przykład tak:
SerialPort< std::vector > serial;
#programista15k #programowanie #cpp
1. skoro potrzebujesz tylko metody write, to powinieneś mieć interfejs który ma tylko metodę write(patrz np. istream i ostream)
2. po co ci ten bufor w interfejsie? to nie jest interfejs jak ma jakieś pola
3. możesz zrobić jakiś polimorficzny interfejs na bufor, albo zrobić coś w stylu std::function które opakowuje bufor.
Pierwsze primo nie generalizuj za szybko.
Będziesz zawsze gadać z konkretnym sprzętem np. akcelerometrem XYZ123. Czyli będziesz musiał mieć do niego driver bo wewnątrz jest mikroarchitektura diametralnie różna od twojej.
To jest dobry punkt centralny w myśleniu. 'w górę' udostępnia on dane o np. ilości kroków, rodzaju wykonywanej aktywności i przyspieszeniu w 3 osiach, itd. więc to
Dzięki za rady, postaram się to wcielić w życie.
Ścianą okazuje się metoda write(), która przyjmuje jako argument interfejs kontenera, który jest szablonem.
Podobnie metoda GetReadBufferReference(), która zwraca interfejs kontenera. Nie mam pomysłu jak to pogodzić bez duplikowania kodu.