#xiaomi #oneplus #android #telefony #miui #pocophone Witam wszystkich. Przesiadłem się niedawno na POCO F3 z OnePlusa 6 i niestety aktualnie to bardziej mnie ten telefon wkurza niż cieszy. Oto lista problemów, może ktoś będzie w stanie mi pomóc: - Dosłownie co chwilę usługa Device Policy prosi mnie o zezwolenie na włączenie lub wyłączenie WiFi. Mogę wtedy wybrać opcję "Zezwól raz" lub "Odmów raz". Nie mogę zatwierdzić wyboru na stałe. W ustawieniach aplikacji oczywiście przyznałem wszystkie możliwe uprawnienia i wyłączyłem oszczędzanie energii. Kiedy kliknę zezwól nic z WiFi się nie dzieje więc nie wiem co robi ta usługa. - Telefon co chwilę przycina animacje. Np po odblokowaniu kiedy mam ustawioną tą animowaną super tapetę. Kiedy posiedzę długo w jakiejś aplikacji i chce wrócić do home screen'a albo kiedy po dłuższym czasie nie włączę na ekranie głównym lewego panelu od google z newsami. Ogólnie telefon jest szybki i z tym nie ma problemu. Po prostu coś jest nie tak z płynnością animacji. - Używam YouTube Vanced i cały czas wisi mi powiadomienie żeby zmienić opcje oszczędzania energii dla MicroG. Kiedy w nie klikam pokazuje mi się lista aplikacji gdzie po kliknięciu w jakąś od razu mam do wyboru tylko opcje energii. Niestety nie ma w tej liście MicroG i to nawet po włączeniu pokazywania usług systemowych. Oczywiście od razu o czym pomyślałem to wejście w ustawienia - aplikacje i na tej liście odnalezienie MicroG i wyłączenie mu ograniczania energii. Niestety nic to nie daje bo powiadomienie dalej wisi w belce jakby nie widziało, że już zmieniłem tę opcję. - Telefon potrafi mi się sam odblokować w kieszeni i naklikać nie wiadomo co.. Używam czytnika link papilarnych oraz odblokowywania twarzą. Drugi sposób odblokowania to skomplikowany wzór. Mam również włączone Always On Display. Wydaje mi się również, że nie mam ustawionych żadnych "bezpiecznych miejsc na mapie" oraz zaufanych urządzeń Bluetooth, po połączeniu z którymi telefon wyłączał by blokadę ekranu. Na początku myślałem, że po prostu omyłkowo wkładając telefon do kieszeni dotykam czytnika palców albo kamera jakoś skanuje mi twarz i wtedy jest w kieszeni odblokowany. Od jakiegoś czasu bardzo na to uważam i jestem pewny, że tak się nie dzieje a telefon dalej klika różne rzeczy sam w spodniach. Jest to mega irytujące.. - Używam gestów i bardzo ale to bardzo chciałbym zmienić ten od powrotu z przeciągnięcia po krawędzi bocznej na taki jaki miałem w OnePlusie czyli pociągnięcie od prawej dolnej części ekranu do góry. Jeżeli jest jakikolwiek sposób to mogę nawet wgrać inny system i bawić się w głębokie modyfikacje systemu byle by móc zmienić ten gest. - Słucham w samochodzie muzyki z radia na systemie Android. Podpinam telefon AUXem z przejściówką na USB-C. O ile z tym nie ma problemu to jeżeli ktoś dzwoni na messengerze albo normalnie na numer to dźwięk zamiast być przekazywany na głośniki to leci z głośnika do rozmów.. Jestem pewny, że jeszcze jakiś tydzień temu tak nie było i każdy dźwięk z telefonu był przekazywany na głośniki w samochodzie. Coś musiałem pozmieniać i teraz nie wiem co.
@H4RRI3R: przycięcie animacji nie będzie czasem spowodowane nagłym spadkiem odświeżania ekranu? Miałem w czerwcu F3 i mój egzemplarz potrafił przełączyć się na 60 Hz mimo ustawionego 120 Hz. Pomagało zablokowanie i odblokowanie telefonu, ale nie jest to zbyt wygodne. ( ͡°ʖ̯͡°)
@darkpassionplay: Zapewne jakaś część tych przycięć to faktycznie spowolnienie do 60Hz ale jednak animację są w 120Hz i potrafią niekiedy przyciąć na tym mocnym snapdragonie :|
@H4RRI3R: podobno Xiaomi będzie wypuszczać MIUI12.5 enhanced edition, to może ta aktualizacja coś naprawi. ( ͡°ʖ̯͡°) Ogólnie telefon nie był jakoś szczególnie zły, a gdy go zaktualizowałem do 12.5 nieco odżył - bateria nie leciała w dół jak szalona na czuwaniu i dymek Messengera lepiej działał. Realme X3 SuperZoom jest chyba bardziej stabilny w działaniu od tego F3.
- Telefon potrafi mi się sam odblokować w kieszeni i naklikać nie wiadomo co.. Używam czytnika link papilarnych oraz odblokowywania twarzą. Drugi sposób odblokowania to skomplikowany wzór. Mam również włączone Always On Display. Wydaje mi się również, że nie mam ustawionych żadnych "bezpiecznych miejsc na mapie" oraz zaufanych urządzeń Bluetooth, po połączeniu z którymi telefon wyłączał by blokadę ekranu. Na początku myślałem, że po prostu omyłkowo wkładając telefon do kieszeni dotykam czytnika
@H4RRI3R: Przesiadłem się z OP6 na Xiaomi Mi 11, ale mam takie same odczucia jak Ty. Soft w porównaniu z tym z OP wydaje się strasznie niedopracowany, obsługa gestami to porażka (zainstalowałem sobie i korzystam z Fluid N.G., ale to dalej nie jest to samo). Gdyby w OnePlusie nie trzymałaby mi aktualnie około 3-4h to nie wiem czy Xiaomi nie poszedłby do zwrotu.
@calezyciejedennick Dokładnie, te wszystkie małe softowe niuanse są w c--j ważne i Miui nie ma absolutnie podjazdu do oxygen. Może ma więcej funkcji ale co z tego jak trzeba co chwilę nowy problem rozwiązywać
@H4RRI3R: Swoją drogą w nowych telefonach OP też już chyba nie ma sterowania gestami takimi, jak w OP6. W Xiaomi musiałem nawet kombinować z messengerem, bo nie miałem dymków czatu, tylko jakieś kwadraty, które wyświetlały czat na pół ekranu, zamiast na cały. Nie obyło się bez instalacji starszych wersji. Tak samo z trybem nocnym- na Twitterze, Facebooku, każde zdjęcie, które było w negatywie miało odwrócone kolory (zamiast czarnego biały, zamiast
@calezyciejedennick mialem dokładnie te same problemy i tak samo je rozwiązywałem xD w OP6 też nigdy tak się nie dało. Niesamowite jak soft może zepsuć wrażenia z urządzenia bo przecież parametry w tym F3 są topowe. Chyba czas na custom roma. K---a w 2021 roku takie rzeczy xD
@H4RRI3R: U mnie jeszcze gorzej, ponad 3 kafle za niepełnosprawny telefon. Nie powiem, sugerowałem się recenzjami i zastanawiam się czy to wynika z faktu, że ludzie z smartfonowego YT przyzwyczaili się do ułomności obecnych smartfonów, czy jednak problem dotyczy tylko Xiaomi i nigdy te problemy nie zostały rozwiązane, a recenzenci zaczeli je ignorować...
@H4RRI3R musisz dotykać czytnika jaki wsadzasz telefon, jest on bardzo czuły. U mnie pomogło ustawienie na odblokowanie "naciśnij" a nie po dotknięciu i problem zniknął. Z resztą się nie spotkałem, vanced błędu nie wywala.
Witam wszystkich. Przesiadłem się niedawno na POCO F3 z OnePlusa 6 i niestety aktualnie to bardziej mnie ten telefon wkurza niż cieszy. Oto lista problemów, może ktoś będzie w stanie mi pomóc:
- Dosłownie co chwilę usługa Device Policy prosi mnie o zezwolenie na włączenie lub wyłączenie WiFi. Mogę wtedy wybrać opcję "Zezwól raz" lub "Odmów raz". Nie mogę zatwierdzić wyboru na stałe. W ustawieniach aplikacji oczywiście przyznałem wszystkie możliwe uprawnienia i wyłączyłem oszczędzanie energii. Kiedy kliknę zezwól nic z WiFi się nie dzieje więc nie wiem co robi ta usługa.
- Telefon co chwilę przycina animacje. Np po odblokowaniu kiedy mam ustawioną tą animowaną super tapetę. Kiedy posiedzę długo w jakiejś aplikacji i chce wrócić do home screen'a albo kiedy po dłuższym czasie nie włączę na ekranie głównym lewego panelu od google z newsami. Ogólnie telefon jest szybki i z tym nie ma problemu. Po prostu coś jest nie tak z płynnością animacji.
- Używam YouTube Vanced i cały czas wisi mi powiadomienie żeby zmienić opcje oszczędzania energii dla MicroG. Kiedy w nie klikam pokazuje mi się lista aplikacji gdzie po kliknięciu w jakąś od razu mam do wyboru tylko opcje energii. Niestety nie ma w tej liście MicroG i to nawet po włączeniu pokazywania usług systemowych. Oczywiście od razu o czym pomyślałem to wejście w ustawienia - aplikacje i na tej liście odnalezienie MicroG i wyłączenie mu ograniczania energii. Niestety nic to nie daje bo powiadomienie dalej wisi w belce jakby nie widziało, że już zmieniłem tę opcję.
- Telefon potrafi mi się sam odblokować w kieszeni i naklikać nie wiadomo co.. Używam czytnika link papilarnych oraz odblokowywania twarzą. Drugi sposób odblokowania to skomplikowany wzór. Mam również włączone Always On Display. Wydaje mi się również, że nie mam ustawionych żadnych "bezpiecznych miejsc na mapie" oraz zaufanych urządzeń Bluetooth, po połączeniu z którymi telefon wyłączał by blokadę ekranu. Na początku myślałem, że po prostu omyłkowo wkładając telefon do kieszeni dotykam czytnika palców albo kamera jakoś skanuje mi twarz i wtedy jest w kieszeni odblokowany. Od jakiegoś czasu bardzo na to uważam i jestem pewny, że tak się nie dzieje a telefon dalej klika różne rzeczy sam w spodniach. Jest to mega irytujące..
- Używam gestów i bardzo ale to bardzo chciałbym zmienić ten od powrotu z przeciągnięcia po krawędzi bocznej na taki jaki miałem w OnePlusie czyli pociągnięcie od prawej dolnej części ekranu do góry. Jeżeli jest jakikolwiek sposób to mogę nawet wgrać inny system i bawić się w głębokie modyfikacje systemu byle by móc zmienić ten gest.
- Słucham w samochodzie muzyki z radia na systemie Android. Podpinam telefon AUXem z przejściówką na USB-C. O ile z tym nie ma problemu to jeżeli ktoś dzwoni na messengerze albo normalnie na numer to dźwięk zamiast być przekazywany na głośniki to leci z głośnika do rozmów.. Jestem pewny, że jeszcze jakiś tydzień temu tak nie było i każdy dźwięk z telefonu był przekazywany na głośniki w samochodzie. Coś musiałem pozmieniać i teraz nie wiem co.
Bardzo proszę o pomoc!
źródło: comment_1630842207K8nOjvYM6ivLq5n0okfLs4.jpg
Pobierz