Wpis z mikrobloga

Co stanie się, gdy wejdą zmiany prawa, które proponuje Ministerstwo Edukacji i Nauki? Dojdzie do całkowitego utajnienia pracy organów, wydających zgodę na doświadczenia na żywych zwierzętach.

Pod koniec lipca do Sejmu trafił rządowy projekt nowelizacji ustawy z dnia 15 stycznia 2015 roku o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych, który jest odpowiedzią na zainicjowane przez Komisję Europejską postępowanie formalne wobec Polski w związku z koniecznością implementacji do polskiego porządku prawnego przepisów unijnych związanych z ochroną zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych.
Tyle że do projektu zaproponowanego przez Ministerstwo dorzucono również rozwiązania, o których nie było mowy w dyrektywie, którą mamy wdrożyć. ¯\(ツ)_/¯

Projekt zawiera też przepisy niebezpieczne w kontekście kontroli obywatelskiej doświadczeń, które wyłączają spod zakresu prawa do informacji wnioski składane do komisji etycznych, a także uchwały podejmowane przez te komisje, protokoły z ich posiedzeń oraz inne dokumenty wytworzone w toku ich prac. Projekt przewiduje wsteczne działanie regulacji(!)¯\
(ツ)_/¯, co spowodowałoby, że wnioski o udostępnienie informacji publicznej, które dotychczas zostały złożone do komisji etycznych, rozpatrywane byłyby w oparciu o nowe przepisy – po ich uchwaleniu.

Dlaczego to ważne? Udział organizacji społecznej w postępowaniu był często jedynym czynnikiem, który powodował uchylenie wadliwych uchwał lokalnych komisji etycznych i wstrzymanie realizacji projektów, które były niezgodne z prawem. Przykłady takich doświadczeń, na które ostatecznie nie została wydana zgoda, dzięki odwołaniom składanym do Krajowej Komisji Etycznej w tekście na naszej stronie.

Interweniujemy i prezentujemy opinię prawną Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska oraz Fundacji Prawnej Ochrony Zwierząt Lex Nova. Więcej: https://siecobywatelska.pl/tajneeksperymenty

Wołam

PS @syn_kolezanki_twojej_starej - daj znać, jeśli jesteś tu nadal, w innym wcieleniu, to będziemy dalej wołać.

__
#prawo #prawodoinformacji #niebojsiepytania #ciagniemywladzezajezyk #watchdogpolska #zwierzaczki
WatchdogPolska - Co stanie się, gdy wejdą zmiany prawa, które proponuje Ministerstwo ...

źródło: comment_163042842666jlKTLJT7D32ndi6PHx0G.jpg

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rumpo: Obawiam się, że możemy nie dożyć wejścia w życie takiego zakazu, bo temat jest bardzo złożony. Dobrze byłoby chociaż ograniczyć niepotrzebne cierpienie zwierząt, co niestety powyższa propozycja zmian prawnych utrudnia.

Przy okazji tematu gorąco zachęcam do adopcji zwierząt laboratoryjnych :)

Na zdjęciu trzy laborantki. BTBR po doświadczeniach behawioralnych, Swiss Albino osiem miesięcy życia służyła na jednym z uniwersytetów medycznych i B6 z nadwyżki hodowlanej.
Anawa73 - @Rumpo: Obawiam się, że możemy nie dożyć wejścia w życie takiego zakazu, bo...

źródło: comment_1630444986SM1HbqwKleM888ivfhBJaT.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 28
in this thread: ludzie plujący się, że fundacja śmiała zrobić jedną rzecz która się im nie podoba, i przez to nienawidzący całej innej jej działalności ( ͠° °)
  • Odpowiedz
in this thread: ludzie plujący się, że fundacja śmiała zrobić jedną rzecz która się im nie podoba, i przez to nienawidzący całej innej jej działalności ( ͠° °)

@Airwaves: raczej trolle wykorzystujacy uwage do robienia czarnego PRu, w stylu "ja glosowalem na peło, ale jak zrobili costam to juz nie bede" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Watchdog_Polska Tak bez listy poparcia? Klub działkowy Wrzos Lubaczowa i Klub działkowy Wrzos II Lubaczowa wspierają? ;DDD

Aha - podpisaliście się za wpieraniem stref wolnych od LGBT. Poszukajcie sobie gdzie i się wykreślcie, drodzy funkcjonariusze-społeczniacy. ;].
  • Odpowiedz
Dojdzie do całkowitego utajnienia pracy organów, wydających zgodę na doświadczenia na żywych zwierzętach.

W Polsce sie dzieja obecnie TAKIE rzeczy typu lamanie podstawowych praw konstytucyjnych. Rzad dziala poza prawem. Chca wytworzyc 2 klasy obywateli i segregacje sanitarna.

Watchdog jak zwykle dziala ale nie w imieniu wiekszosci Polakow i dlatego zzajmuje sie sprawami 3 rzednymi z perspektywy wiekszosci.
  • Odpowiedz
a w polsce co się testuje na zwierzętach? chyba tylko smak ziemniaków

@cotymitutaj: Odpowiadając serio, przykłady były w tekście na stronie, pewnie już się zapoznałeś/ąś.
Ale jak coś przykłady w spoilerze - uwaga, drastyczne. Tu akurat przykłady tych odrzuconych zgód dzięki interwencji organizacji
  • Odpowiedz
Trochę popieram, ale... (coś z innej beczki) - kto zaprojektował tę ulotkę? Ja mam problem odczytać (lekka wada wzroku), co z osobami które mają znaczne upośledzenie? Chociaż inne kolory, proszę...

@user-not-found: Ano, my. Dzięki za tę uwagę. Lepiej wygląda w pełnym formacie (po kliknięciu na źródło), ale bierzemy sobie to jak najbardziej do serc.
  • Odpowiedz
@HAL2020: Nie podpisaliśmy się. U nas pod petycjami może się podpisywać tylko zarząd stowarzyszenia. Informujemy o jego stanowiskach w BIPie, na naszych stronach i mediach społecznościowych, więc Twój podpis jest legitny na tyle, co list od Benka ze znanej nam wszystkim tutaj historyjki.
Pozdrawiamy!
  • Odpowiedz
więc Twój podpis jest legitny na tyle, co list od Benka ze znanej nam wszystkim tutaj historyjki.

@Watchdog_Polska: mój? To nie ja zbierałem listę poparcia ;]
Tyle dobrego, że wniosek już jest. Komu z czytających moją listę chciałoby się sprawdzać status każdego z popierających ją stowarzyszeń...

A mogliście się wykreślić ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz