Ciekawe kiedy jakiś deweloper zaora dogorywający plac na os.Kalinowym i wybuduje tam apartamentowiec _Kalinovy zakątek_. Wprawdzie lokalizacja nie jest prestiżowa, ale na wizualizacji wystarczy umieścić dużo radosnych millenialsów po trzydziestce z ładnymi zębami, monstery, drzewa w donicach i łapacze snów i okolica będzie modna.
Aha i jeszcze stoliki z europalet i kraftowe lody od strony Okulickiego, tak aby zasłaniały ulicę #nowahuta #krakow
@DerMirker: Chyba nie zabuduje. Nie wiem, który wariant przebudowy Okulickiego został wybrany, ale z tego co pamiętam mocno forsowany był wariant, który w miejscu kiosków lokował ślimak łączący Okulickiego z Mikołajczyka. Wiem tylko, że ludzie mocno protestowali, bo ten wariant zabierał ok. 150 miejsc parkingowych na Kalinowym i Kombatantów i nie wiem jak to się skończyło.
Chociaż właśnie doczytałem: " Skrzyżowania z ulicami poprzecznymi mają mieć formę rond, bez sygnalizacji świetlnej" Czyli zostałby wybrany wariant 2, który oszczędzi miejsca parkingowe na Kalinowym - czyli faktycznie, ktoś coś jeszcze ma szansę na miejscu kiosków zbudować ( ͡°͜ʖ͡°)
No to jest raczej odpowiedź na te wątpliwości. Tak, poza skrajną patolą (typu "kibice wjechali na mecz dzieciaków i okradli ich z barw") to dziecko nie jest typowym adresatem osiedlowych "kłopotów". Najgorszy wiek na takie doświadczenia to właśnie 15-20.
Przecież jeszcze 10-15 lat temu zwykli ludzie (rodzinki z dziećmi, emeryci, studentki
a niby teraz jest lepiej? kibole z młodej ferajny czy jak oni tam się zwią rozpanoszyli sie dość mocno. ostatnio na głównej alejce Plant Bienczyckich kręcili sobie jakiś filmik - było ich ze 100, odpalili race, darli mordy i wymalowali okoliczne osiedla w hasła typu "#!$%@?ć 60" "prawda zwycięzy" i moj ulubiony cytat na hali przy 3lo "szacunek dla starszych od małolata kto cos tam coś tam coś tam ten szmata". i
Aha i jeszcze stoliki z europalet i kraftowe lody od strony Okulickiego, tak aby zasłaniały ulicę #nowahuta #krakow
@DerMirker: Ehhh, kiedyś, to były czasy, teraz to nie ma czasów.
Pamiętam, jak za dzieciaka Kalinowe omijało się szerokim łukiem, bo jedyne co tam można było znaleźć to #!$%@?.
Choć w sumie nawet obecnie trzyma poziom: https://krakow.naszemiasto.pl/krakow-atak-nozem-na-os-kalinowym-ranny-uciekl-do-sklepu/ar/c1-7473891
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/miasto-robi-krok-w-sprawie-ul-okulickiego-czy-igrzyska-pomoga_40183.html
https://dialogspoleczny.krakow.pl/drugie-spotkanie-konsultacyjne-dot-rozbudowy-ul-okulickiego/
Chociaż właśnie doczytałem:
" Skrzyżowania z ulicami poprzecznymi mają mieć formę rond, bez sygnalizacji świetlnej"
Czyli zostałby wybrany wariant 2, który oszczędzi miejsca parkingowe na Kalinowym - czyli faktycznie, ktoś coś jeszcze ma szansę na miejscu kiosków zbudować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cadcadcad: pytanie ile lat temu? jak w latach 2000 strusia to już była geriatria ;)
@cadcadcad:
No to jest raczej odpowiedź na te wątpliwości. Tak, poza skrajną patolą (typu "kibice wjechali na mecz dzieciaków i okradli ich z barw") to dziecko nie jest typowym adresatem osiedlowych "kłopotów". Najgorszy wiek na takie doświadczenia to właśnie 15-20.
Przecież jeszcze 10-15 lat temu zwykli ludzie (rodzinki z dziećmi, emeryci, studentki