Wpis z mikrobloga

600 plus 23% VAT to daje 738 tys. zł. Wygląda, że niewiele się pomyliłem.
Przy czym rolnik chyba nie ma możliwości odliczenia VAT, jeśli nie prowadzi działalności gospodarczej?
  • Odpowiedz
@DarrDarek: Jeżeli rolnik rozlicza się częściowo z VATu ma możliwość odliczenia pełnej stawki podatku od zakupu maszyn i środków do produkcji itd.
  • Odpowiedz
@Oyer: 600tys netto z hakiem + osprzęt @DarrDarek: większość rolników jest na VAT i mogą odliczać prowadząc samo gospodarstwo rolne. Jedyne czego nie płacą to dochodowego. Ja akurat maszyny kupuje na firmę to odliczam i jedno i drugie
  • Odpowiedz
Macie jakiś dobry kanał o rolnictwie, gdzie ktoś z głową mówi nie tylko o sprzęcie ale też o samych uprawach i technikach upraw?
  • Odpowiedz
@Matheo780: nie wiem o czym mówisz jeśli chodzi o klawisze i separację ale kombajn zajebisty. Mam sentyment do kombajnu bo kiedyś za dzieciaka jarałem się jak wujek podczas żniw mnie przewiózł parę razy Bizonem ZO56. Poza tym fajne są te kabiny i ich wyposażenie w nowych kombajnach - prawie jak jak kurde w helikopterze, na wypasie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@Sisal: ja nie kupiłem tego kombajnu, natomiast u mnie kombajn musi zrobić minimum 1000ha aby w ogóle mówić o jakiejś opłacalności. Docelowo 1500ha. W godzinach nie ma sensu podawać, bo czasem się skosi 5ha w godzinę, a czasem 2ha, bo warunki są ciężkie
  • Odpowiedz