Wpis z mikrobloga

@billuscher: Czekam na więcej opinii, jak widać temat/ pojęcia wydają się banalne, samowyjaśniające, ale tak naprawdę jest dość głęboki. Z Afirmacją z samej definicji źródłosłowu jest to potwierdzenie, ale można to robić na kilka sposobów jak i przed, po przebudzeniu i jest jeszcze z kilka poziomów niuansów.
Intencja jest nieco bardziej enigmatyczna, żeby była efektywna.
Ogólnie wpis pytający "bez potrzeby mojego komentarza".
Jak na razie tylko ty rzuciłeś jaki wstępny zarys,
@Trewor:
Słownik zawsze pomocny:

intencja «motyw lub cel działania»
afirmacja «zgoda na coś, uznanie czegoś za dobre»

Intencja to wyznaczenie i ukierunkowanie się na cel - wbijanie sobie młotkiem myśli do głowy, a afirmacja to zgoda, aby coś się wydarzyło i pogodzenie się z tym - nie rozmyślasz czy się wydarzy i czy w ogóle ma prawo, po prostu zgadzasz się, a to być może się wydarzy, bo zezwalasz - nie
@Nemayu: Tak, tyle z wiedzy ogólnej to też wiem, ale to są ogólniki i nie wiele mówią pod względem technicznym w zastosowaniu do świadomego śnienia. Może się wydawać, że więcej do tego dopowiedzieć już w zasadzie nie ma co, ale zawsze można pójść dalej.
Problem w podejściu do świadomego śnienia jest taki, że uważa się, że to co jest tj. różne terminy w temacie niejako nie wymagają dalszych wyjaśnień i są
@Trewor:

Intencja to wyobrażanie sobie celu jaki się chce osiągnąć, np. wir przed oczami, co chce się zrobić we śnie, co się chce osiągnąć, jaką metodą.

Afirmacje to powtarzanie sobie, że będzie w porządku, jakieś modlitwy, prośby o protekcję i inne takie.

Intencję uznałbym za coś od siebie na zewnątrz, a afirmację z zewnątrz do siebie. Choć piszę to w kontekście OOBE. Świadome śnienie to mi wychodzi mimowolnie przy okazji.

Odnośnie
@Nemayu:

Intencja to wyobrażanie sobie celu jaki się chce osiągnąć,

Tutaj zakładasz, że wszyscy wiedzą jak i w ogóle mogą(afantazja), a tak nie jest, jeśli chce się być uniwersalnym w podawaniu "how to".
Co do Afirmacji to masz ogólnie rację jako "powtarzanie", ale znowu jest to niejako odświeżanie jej, co jest częścią utrzymania odczucia kontekstowego jeśli je wytworzyłeś. Można określić ten proces jako zapewnieniem siebie, że coś tam. No i tu