Wpis z mikrobloga

Ile kosztuje taka misja? Jestem jak najbardziej za tym co robicie, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi jeśli chodzi o koszt misji.
@ralg napisałeś:

@Mokin12: tak, odpowiednio zostanie to wynagrodzone finansowo

po czym usunąłeś swój wpis.

@ralg Ale konkretnie. Ile zarobiłbyś zostając na miejscu, a ile więcej dostaniesz dzięki wyjazdowi?

brak odpowiedzi.

@Vatras1939: nie wypowiem sie na temat instrumentow finansowych, sa bardzo zlozone - odsylam do zrodel internetowych

mógłby ktoś zapodać link do tych źródeł internetowych?

#misjagrecja #kiciochpyta
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@passage: ktoś pisał, nie wiem czy @ralg, że oprócz podstawy dochodzi 14dni*24h godziniowki (bo to jest liczone tak jakby cały czas tam był na służbie) i dieta 50 euro dziennie.

Mogłem coś pokręcić oczywiście, ale chyba tak było pisane przez kogoś
75% kosztów transportu grupy pokrywa Komisja Europejska. Pozostałe koszty będą znane po zakończeniu działań, bo wejdą w to przeglądy i naprawy sprzętu. Kraje przyjmujące pomoc różnie też postępują w zakresie paliwa i wyżywienia. Często jest tak, że biorą na siebie koszty tankowania sprzętu który przyjechał z pomocą i mogą dostarczać jedzenie i picie, natomiast grupa tak czy inaczej jest samowystarczalna w tym zakresie. Strażacy nie dostają natomiast żadnych dodatków z tytułu pracy
@ArekJ: @brvcky: 50 euro to raczej nie 25%
@brvcky: czytałem o Europejskim Mechanizmie Ochrony Ludności, ale tam masz, ile kosztuje to ogólnie, jakie są składki członkowskie itd.
@raig napisał mi na priv:

Niestety nie mam pozwolenia na informowanie o finansach.

Kto udziela pozwolenia na informowanie o finansach, przecież nie jest to prywatna firma?
@passage art. 23 Decyzji.
W sprawie wysokości stawki delegacji polecam zapoznać się z Rozporządzeniem ministra pracy i polityki społecznej z dn. 29 stycznia 2013, tam masz dokładnie opisany sposób w jaki nalicza się dzienną stawkę delegacji
@brvcky: ale ja szukam info jaki jest konkretny koszt takiej misji. Samoloty, logistyka, obsługa, koszt sprzętu itd.
Dzienna stawka delegacji to zapewne pikuś w tym, chciałbym mieć pogląd, ile milionów kosztuje taki wyjazd.
@passage jak zapewne zauważyłeś, spora część kosztów jest refinansowana. Największe koszty stanowią zwykle te związane z odtworzeniem/naprawami sprzętu, a to będzie wiadome dopiero po powrocie grupy z misji. Nie wiem też, czy Grecy tankują nasze auta, ale przypuszczam, że tak, a to też znacznie mniejsze obciążenie. Zapewne całkowite koszty znane będą dopiero po powrocie grupy i rozliczeniu wszystkich wydatków. Na chwilę obecną można co najwyżej spekulować na temat tego, ile to wszystko