Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób zajmujących się smarthome.

Mam rolety sterowane na radio (tylko i wyłącznie) 433
Czy jest jakaś centralka która skopiuje mi te piloty i np będę je mógł dodać do apki tuya?
Głównie chodzi o to, by np ustawić harmonogram + by pod jednym przyciskiem było awaryjne otwieranie/zamykanie wszystkich rolet.
#elektryka #smarthome #elektronika
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@isInteger: no nie, mam silnik portos radiowy i do tego naścienny pilot radiowy. Chcę mieć jakąś bramę/centralkę z którą łączę się wifi (np tuya) a ona wykonuje sygnał 433 do tych silników rolet. Niestety sonoff nie łapie 433 (i chyba wydaje mi się, że jest to stały 433)
  • Odpowiedz
  • 0
@blackmilk może coś takiego? Z opisu wygląda, że współgra z Tuya app. Osobiście tego nie używam, bo mam broadlinka rm pro

US $8.71 40%OFF | tuya 433 mhz rf remote control for alexa wifi ir rf universal remote controller automation IR RF lamp TV air conditioner fan DVD
https://a.aliexpress.com/_uzOMJg
  • Odpowiedz
@D0m3L: no sprawdzimy tego niby pilota uniwersalnego, póki co miałem bramkę 433 soonofa i łapie piloty np biedronkowe co mam do sterownia gniazdkami, tych od rolet nie paruje.
  • Odpowiedz
@MK83xx: nie ma taniego rozwiązania. Żaden z uniwersalnych pilotów, bramek ze smarthołmem nie ma sterowania pasma 433 zmiennego. Wszystkie są stałe i nie łapią sygnału od alupruf/portos/yooda. Jest oryginalna centralka ale ona kosztuje 1200zł, więc zupełnie odpada.

Ja to rozwiązałem tak, że kupiłem pilota 15 kanałowego z timerem. Pilot umieszczony na środku domu. Zamyka wszystkie 11 rolet o 20 i otwiera o 7 rano. Koszt 160zł.

Gdybym miał rolety nie
  • Odpowiedz