Wpis z mikrobloga

@yosemitesam: ja bym robił osobno a potem mieszał w różnych stosunkach, po roku degustował i znałbym odpowiedź jaki stosunek jest najlepszy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

a w drugiej partii dodałbym odrobinę miodu i sprawdził po roku jak wpłynał na smak.

A za rok miałbym już najlepszy z najlepszych przepisów na nalewke wisniowo porzeczkowa
@Wychwalany: Mnie raczej nie chodzi o znalezienie odpowiednich proporcji, tylko zasadę. Czy nalewka dwuskładnikowa robiona razem będzie się czymś różniła od nalewki powstałej ze zmieszania dwóch nalewek robionych osobno.
Nie szukam konkretnego przepisu, tylko się zastanawiam, która metoda jest lepsza.
@yosemitesam zawsze lepiej zrobic dwie, a potem pomieszać próbując różnych proporcji. Co roku masz inne owoce (inna zawartość cukru i wody) więc jeżeli ktokolwiek da Ci sztywny przepis, to po prostu chce zabłysnąć.
@jurii: To może spróbuję jeszcze raz:

Robię nalewkę dwuskałdnikową w jednym słoju w proporcji owoców 2 : 1
Robię dwie nalewki jednoskładnikowe. Później je mieszam w proporcji 2 : 1

Czy smakowo to będzie to samo, czy któraś z metod da lepszy wynik?

Nie szukam przepisu na nalewkę dwuskładnikową i znalezienie najlepszych proporcji. Z tym sobie radzę.
Chodzi mi tylko i wyłącznie o kwestię technologii - która z metod da lepszy