Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#drukarki #windows #komputery #hp #dy

Mam drukarkę HP 1102. Nie ma wifi ani lan. Router nie ma USB. Jest wpięta w komputer działający 24/7. Drugi komputer w sieci raz ją widzi raz nie. Już mi się trochę znudziła zabawa.

Jest jakieś niedrogie urządzenie dzięki któremu będzie normalnie widoczna w sieci czy szukać zwyczajnie drukarki z portem lan?
  • 9
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: powiem Tobie tak: mam router D-Link AC1200 DIR-825 i on niby ma wejście USB i wbudowany printserwer, który działa, ALE po pewnym czasie ta usługa jakby zwisała i musiałem restartować router żeby przywrócić komunikację z drukarką. Nie sugeruj się tak na 100% moim doświadczeniem, bo może po prostu DLink jest wujowy i dlatego tak się działo :P Natomiast na tym JetDirect nie uświadczyłem takich zwiech.
A ogólnie to sobie kupiłem
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska:też mam P1102 i też chciałem ją jako sieciową.
- Debian i serwer wydruku - działa do wyłączenia, później konfiguracja od nowa (ogólnie pod linuxem są z ta drukarką problemy).
- Router TP-Link - niby działa ale tak powoli ... zrezygnowałem.
Skończyło się na switchu USB ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Najlepiej miec drukarkę sieciową z wbudowanym print-serwerem bo to po prostu działa (choć bardzo stare urządzenia miewają
  • Odpowiedz
@OperatorHydrolokator: Z tymi print serwerami jeszcze spoko, ale jak dojdzie klamot z ktorym trzeba kombinowac to moze byc tak, ze stracisz albo nie stracisz hajsu. Najgorsze jeszcze to, ze jak pod usb i ja z pc A na pc B udostepnisz to roznie bywa i do czasu kiedy sie nie wywali np. po aktualizacji windowsa - mialem okres, ze w 10 srednio 2x w miechu potrafilo sie u klienta spieprzyc i
  • Odpowiedz