Wpis z mikrobloga

@tellet: ta satysfakcja jak uda się coś naprawić samemu jest bezcenna, teraz kupuj hota, lutownice etc i bierz się za te wszystkie zepsute rzeczy których żal było wyrzucić xD
  • Odpowiedz
@cocamide: w życiu- lutownicę mam, nawet jaką z pokrętłem do temperatury i praktycznie bez ustawienia na max i nakitowania lutu jak silikonu z tuby to nic poza kabelkami nie przylutowałem jakoś sensowniej xD

Poza tym zauważyłem że sekcja zasilania się grzeje jak wściekła, ale to mam pomysł, że dorzucę od drugiej strony termopady i jakiś płaski radiator xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tellet: jak poszło opalarką to gitara, to znaczy że masz tylko popękane kulki pod prockiem, a nie np padnięte pamięci :) przy czym generalnie pamiętaj przy czymś takim żeby odizolować resztę PCB od ciepła, no i lepiej będzie jak dodasz topnika, potem go wyczyścisz alkoholem. Co do sekcji zasilania, może być tak że któryś mosfet nie działa, jak sekcja w miarę rozbudowana to bez jednej gałęzi też będzie działać, no ale
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans:

a nie np padnięte pamięci :)

właśnie tak obstawiałem, bo jeszcze 2 miesiące temu wszystko dobrze działało w 2D, ale np. przy 3D po chwili sypała artefaktami i potem losowo się naprawiała, aż wreszcie bodajże na początku lipca po odpaleniu Dyson Sphere Program już tak została, że się sama nie naprawiła xD

żeby odizolować resztę PCB od ciepła, no i lepiej będzie jak dodasz topnika, potem go wyczyścisz alkoholem.

Czyli
tellet - @Odczuwam_Dysonans: 
a nie np padnięte pamięci :)
właśnie tak obstawiałem, ...

źródło: comment_1629408974izpu7MqFB2zlhE3bEHAKLA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tellet: hmm no wygląda na to że tylko kondensatory (te z +) nie są chłodzone a to się raczej nie grzeje, możesz tak jak piszesz coś przymącić od drugiej strony, chociaż jak termopady stare to może wystarczy zmienić? Ciężko powiedzieć ile wytrzyma, ale jak kiedyś robiłem reflow na porządnej stacji to potrafiły chodzić i po rok. Z drugiej strony bywały i takie co za miesiąc wracały na dogrywkę xD
  • Odpowiedz
@tellet: Szacuneczek za ratowanie i dbanie o kartę. Możesz jej zrobić mały undervolt (z underclockingiem jak nie masz wydajności "na styk" i jesteś w stanie poświęcić kilka FPSów w tym w co grasz) żeby też tak nie dyszała i nie żarła prądu jak smok. Na przyszłość jeśli znowu musiałbyś grzać rdzeń to po prostu owiń resztę karty folią kuchenną żeby nie dostawała po dupie. Będzie dobrze
  • Odpowiedz
@XkemotX: Zbiłem o 0.15V, dałem wiatraki na 80% przez cały czas (do 50C, potem 100%) i ułożyłem tunel z kartki papieru, żeby podmuch owiewał również górę xD
Nic więcej nie wymyślę, a jak zdechnie to będzie służyła za przycisk do papieru lub za podstawkę do kawy ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@tellet: ja swoja stara ratowalem tak, że zatrzymałem jej wentylator jak lezala na plasko i ja gotowalem przez kilka/kilkanscie minut pod obciążeniem i moze fart lub przypadek ale znikly artefakty na rozgrzanej i hula juz 4 rok :D
  • Odpowiedz