Aktywne Wpisy
Ptolemeusz +10
Mirki i Mirabelki, stoję przed decyzją zakupu samochodu for fun, mianowicie Corvette C8. Zawsze marzyłem o sportowym aucie, ale z drugiej strony już 30+ na karku, stabilizacja życiowa, kochająca żonka i super córka więc czasami mam wrażenie że sąsiedzi będą na mnie patrzyć jak na kogoś kogo dopadł kryzys wieku średniego xD. Chociaż jeszcze 8 lat do 40 :D.
Pytanie do was, jak widzicie kogoś w sportowym aucie na drodze, to co
Pytanie do was, jak widzicie kogoś w sportowym aucie na drodze, to co
Widzisz kogoś po 30 w sportowym aucie, co myślisz?
- Kurde, człowiek, daj się karnać! 63.0% (507)
- Hehe, staruch kupił sobie resoraka xD 12.8% (103)
- Uuu, kryzys wieku średniegoz współczuję 24.2% (195)
Rules +142
Kupione pod koniec podbazy, niedawno wybiła trójka z przodu a one nadal grają
#nostalgia #gimbazynieznajo #feels #kiedystobylo
#nostalgia #gimbazynieznajo #feels #kiedystobylo
Zastanawiam się między:
- Samsung Neo QLED QN91A
- Samsung QLED Q950TS
- Sony OLED A80J
Pierwszy strzał z uwagi na dużo słońca w salonie padł na nowego QLEDa od Samsunga. Chciałem kupić model Neo QLED QN91A. Oferuje wysoką jasność i mnóstwo stref wygaszania (mini LED), więc wydał mi się niezłym kompromisem dla kogoś, kto z telewizora zamierza korzystać zarówno w słoneczny dzień, jak i w nocy. Zapał opadł, gdy zacząłem o nim czytać i dowiedziałem się, że powłoka antyrefleksyjna w modelach na rok 2021 nie jest już tak dobra jak kiedyś (swego czasu Samsungi słynęły z fenomenalnych powłok antyrefleksyjnych - podkreślano to niemal w każdym teście).
Zacząłem więc myśleć o schodzących seriach i zainteresowałem się modelem Q950TS, którego można jeszcze dostać w niektórych sklepach. Plusy? Również sporo stref wygaszania i lepsza powłoka antyrefleksyjna. Minusy? Niestety nie jest to mini LED i obawiam się, że ok. 450 stref okaże się niewystarczające.
Jako alternatywę dla powyższych rozważam również OLEDa od Sony, model A80J. Dlaczego akurat ten? Bo to chyba jedyny OLED na rynku, który nie ma szklanej matrycy tylko półmatową. Wszystkie lustra niestety od razu odrzucam - mam jednego laptopa ze szklanym ekranem i w słoneczny dzień nie da się z niego korzystać. Różnica względem matowego monitora Della jest ogromna. Tylko czy niska jasność OLEDa wystarczy?
#telewizory
#oled
#qled
@vegeciak: mimo tej półmatowej matrycy on wg recenzji wcale sobie lepiej nie radzi z odbiciami od typowych lustrzanych OLEDów.
@MisPluszowyZWadaWymowy: Dzięki. Też takie opinie czytałem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zastanawiam się po prostu co kupić od jasnego wnętrza, żeby móc w dzień komfortowo korzystać z telewizora bez konieczności zasłaniania okien. Byłem w sklepie RTV, ale na ekspozycji stały już wyłącznie najnowsze modele Samsunga i prawdę powiedziawszy ich
Po ostatnim poście jeszcze kilka razy odwiedziłem sklepy RTV i stwierdziłem, że OLEDy niestety nie są dla mnie. Są po prostu zbyt ciemne (już na samym wejściu do sklepu widać który TV to OLED - na tle nawet dużo tańszych LCDków wyglądają jak przygaszone). Mój salon ma okna na południe i zachód, więc nawet teraz słońce wpada do niego do godziny 18, a ja często oglądam telewizję również w dzień i nie chcę zasłaniać rolet.
Z telewizora jestem zadowolony, w dzień petarda, w nocy przy absolutnych ciemnościach niestety ustępuje OLEDowi (na Netflixie widać niewielkie rozjaśnienie w okolicach jasnych napisów - w OLEDzie tego by nie było), więc hasła, że to "OLED killer" z niektórych testów mniejszych "redakcji" na YT można włożyć między bajki. Ja byłem tego świadomy - po prostu nie miałem innej alternatywy. Uznałem, że dla jednego filmu obejrzanego w lepszej jakości kompletnie w nocy raz na kilka dni nie warto się ślepić przez resztę czasu przy codziennym oglądaniu sportu, programów motoryzacyjnych, itp.
Jeśli masz bardzo jasny salon i TV ma służyć do wszystkiego (m.in. oglądania w dzień i wieczorami) - brałbym tego Samsunga bo jest chyba najlepszym z LCDków na rynku (ma najwięcej niezależnych stref wygaszania).
Jeśli masz ciemniejszy salon lub oglądasz głównie wieczorami - bierz w zasadzie dowolnego OLEDa bo żaden inny TV nie zapewni takich wrażeń podczas nocnych seansów.
Ja
W tych pieniądzach w zasadzie tak jak ja możesz przebierać między topowymi LCDkami i OLEDami, z tą różnicą że celujesz w większą matrycę.
Z LCDków na pewno nie patrzyłbym na nic innego niż nowe Mini LEDy Samsunga, bo tylko one mają dużo niezależnych stref wygaszania (700-1000). We wszystkich innych znanych mi popularnych markach tych stref jest maksymalnie 80-100, co daje np. tylko 13 kwadratów w poziomie, 7 w pionie. Wyobraź sobie taką siatkę na obecnym telewizorze i zobacz, że poszczególne strefy będą niestety ogromne. W Samsungu jest lepiej, ale to nadal nie jest nawet blisko poziomu kontrastu w
@nukey: Z tym nie dyskutuję, bo nie wiem jaka jest obecnie oferta na rynku. Dwa lata temu Samsung nie miał w zasadzie żadnej konkurencji, jeśli nie chciało się kupować OLEDa. Jako jedyny oferował kilkaset niezależnych stref wygaszania w sytuacji, gdy takie Sony nawet w topowych modelach miało ich tylko kilkadziesiąt. Generalnie gdyby Sony miało porównywalną liczbę stref to prawdopodobnie wziąłbym telewizor właśnie od nich, bo moim zdaniem mają lepsze oprogramowanie (Android) a z wiedzy zaczerpniętej ze wspomnianego wcześniej forum także pod kilkoma innymi względami podobno są lepsi (m.in. fabryczna kalibracja, algorytm wygaszania, itd.).
Różnymi trybami się bawiłem, ale telewizora profesjonalnie nie kalibrowałem. Te tryby zmieniają w zasadzie jedynie nasycenie kolorów, lepszej czerni nimi nie