Wpis z mikrobloga

• 0
Pytanie bardziej do #rozowepaski. Robię pranie i za każdym razem część prania ładnie pachnie, a niektóre rzeczy wręcz śmierdzą stęchlizną/wilgocią. O co może chodzić? Pytam jak chłop, bo w niektórych ubraniach nawet nie ma co chodzić bo aż wstyd.

#pranie
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@magdalena-gaska w jakich proporcjach dać ten kwasek w stosunku do wody? Bo juz myślałem o praniu w occie ale to nie jest wina pralki.

@Reloaad tylko ono już jak wyciągam z pralki śmierdzi. Inne tkaniny tego samego prania- ok.
  • Odpowiedz
@Chael: Persil chyba najlepszy więc to nie kwestia proszku. Być może ubrania są źle przechowywane lub byly zle kiedys. Odstaw w ogóle płyn do płukania tkanin. Jeżeli można to upierz w temp 60 stopni jak bawełne. Pamiętaj że ubrania mogą się skurczyć po tym zwlaszcza koszule, tshirty itp. Możesz też wyprasować je pozadnie kilka razy - bo jezeli to problem tylko kolnierzy itp to moze jakies bakterie czy roztocza sa
  • Odpowiedz
@Kuliner nie, muszę? Zawsze mam zasadnicze, płukanie i wirowanie. Prania wstępnego nie ustawiam.

@Chael: Odkąd ktoś mi uświadomił, że bez wstępnego pierzesz swoje ciuchy w tym całym brudzie to rozumiem czemu mi tak szybko zaśmierdziały się jak zostawiłem chwile wilgotne. Odkąd piorę z wstępnym to czasem zostawię a noc w pralce i nic nie #!$%@?.

https://www.youtube.com/watch?v=_rBO8neWw04

Wyjasnione na zasadzie zmywarki ale dla pralek chyba działa to podobnie.
  • Odpowiedz
@Chael: miałem taka sytaucje z rzeczami które były przemoczone i długo leżały mokre czekajac na wypranie. Pomogło wypranie ze szklanka octu o ile dobrze pamietam. Całkowicie udało się pozbyć zapachu.
  • Odpowiedz
@Chael: stojąca, śmierdząca woda w pralce. pleśń i brud, kamień

do umycia i odkażenia podajniki od proszków i płynów, wszystkie uszczelki, wyczyścić filtr, sprawdzić czy woda się nie zbiera w komorze po jakimś czasie bez prania (problemy z zaworami), puścić parę razy cykl 90 stopni z octem, potem jakimś wybielaczem
  • Odpowiedz