Wpis z mikrobloga

#noze #kuchnia #gotowanie

Takie noże są warte swojej ceny? Czy raczej kupa i unikać z daleka?
https://japonskienoze.pl/satake-megumi-zestaw-noz-szefa-kuchni-bunka.html

Zbliżają się od mamy urodziny i chce kupić jakieś porządniejsze noże od jej ~30 letnich wiecznie tępych kawałków stali.
Początkowo chciałem coś kupić do ~150 zł, ale wyjątkowo tutaj za dwa mógłbym się szarpnąć.
Długość jest idealna, a 56 HRC raczej powinno wystarczyć na co dzień. Zależy mi właśnie, aby pomiędzy rączką, a ostrzem była przerwa (ostrze na kamieniach i mnie szlag trafia jak rączka jest na równi z ostrzem).
Martwi mnie tylko grubość rękojeści. Mama ma bardzo małe dłonie i preferuje bardzo chude uchwyty, ale ciężko takie znaleźć.

  • 6
  • Odpowiedz
@nowekontorly: Tutaj wychodzi 130 zł za nóż, więc nawet nie oczekuje, że to będzie jakaś nie wiadomo jakaś stal i twardość +60. W tej cenie w ogóle da się coś lepszego kupić, co nie jest używką? ( _)

Ale nie znam się na tym, więc pytanie właśnie brzmi czy to nie będzie takie same gówno jak bieda noże z marketu z 15 zł sztuka i czy są
  • Odpowiedz