Aktywne Wpisy
zonobijca +23
Ciekawe czy chłopaki mają taką silną psychę, żeby chodzić tak z dzieckiem po ulicach polskich miast, a nie tylko wrzucać rage baity na twitterka z fotką pleców na jakimś odludziu i bohatersko odszczekiwać każdemu "twoja stara", "chyba ty", "pewnie masz małego" itd.
https://x.com/pjotrowicz/status/1813888616306815305?t=I3jBrwc3WeCQ27t3PbtoYg&s=19
#bekazlewactwa #bekazlgbt #bekazpodludzi
https://x.com/pjotrowicz/status/1813888616306815305?t=I3jBrwc3WeCQ27t3PbtoYg&s=19
#bekazlewactwa #bekazlgbt #bekazpodludzi
Olcziq +543
Niemiec przekraczając prędkość o 31km/h w zabudowanym zapłaci mandat wysokości 160€, dostanie 2 punkty karne(na 8 możliwych) i zakaz prowadzenia przez 1 miesiąc.
Poza zabudowanym przekraczając o 31km/h dostanie odpowiednio mandat 120€ 1 punkt karny i miesięczny zakaz.
Zarabiając najniższą krajową w najmniej korzystnej klasie podatkowej - 973€ netto - zapłaci odpowiednio mandat wysokości 16.4% swojej pensji za przekroczenie w zabudowanym i 12.3% za przekroczenie poza zabudowanym.
Po zmianie taryfikatora w grudniu p0lak na najniższej krajowej za przekroczenie prędkości 31km/h zapłaci 72.8% swojej pensji a od stycznia 2022 63.7% swojej pensji (od stycznia wzrasta minimalna)
I to zakładając najniższy mandat 1500zł
Najwyższym za to wykroczenie będzie 5000zł czyli 212% pensji od stycznia 2022 roku
Dane z Niemiec: mandaty, płaca minimalna, kalkulator brutto-netto
A w Polsce do podreperowania budżetu. Jak kogoś stać to może szalec na ulicach, byleby tylko zapłacił.
Tak mi się marzy kraj bez mandatów i policji drogowej. Każdy jeżdzi odpowiednio do warunków. Zero grożnych wypadków.
To byłoby coś!
Pensje wschodnie. Mandaty zachodnie.
Zwracam tylko uwagę na ich wysokość względem zarobków. Poprawa bezpieczeństwa na drogach zaczyna się od modernizacji infrastruktury a nie podnoszenia kar do absurdalnych poziomów.
Idąc tym tokiem myślenia dlaczegoby nie obniżyć prędkości maksymalnej do 10km/h w terenie zabudowanym i 15km/h poza nim? Teoretycznie liczba wypadków zbliżyłaby sie do 0 a władza mogłaby to wprowadzić nawet bez wymiany oznakowania na drogach.
@PanStrasznieZuy: ograniczają mnie, polaka, husara. będę jeździł ile mi się podoba, halyna wsiadaj do passata!11
Komentarz usunięty przez autora
@kapazgon a w Holandii płacisz za obcierke innego auta według nowego taryfikatora 1500 mandatu?
@modzelem Ba mandaty mamy gorsze niż zachodnie.
Warto dodać jeszcze #!$%@? oznakowanie oraz taka jedna malutka rzecz. U nas są tak piękne przepisy, że praktycznie zawsze mogą ci dać nie zachowanie ostrożności. Przy nowym
@volion: chcialbym troszeczkę sprostować
@volion: jakoś trzeba ugasić zapały. Nie wiem czy to najlepszy pomysł, ale sa jakies inne sposoby? Mają zamykać ludzi? To znowu beda