Wpis z mikrobloga

Co byłoby sensownie sobie zaplanować w elektryce domu, raczej nie potrzebuję super smart rozwiązań jedyne co na razie wymyśliłem to
1. zasilenie/sterowanie żaluzjami/roletami
2. rozprowadzenie pod kamery

Co jeszcze warto byłoby sobie dodać? Co miałoby duże uzasadnienie.

#budowa #budujzwykopem #budownictwo
  • 15
  • Odpowiedz
@lobo: Mi brakuje osobnego bezpiecznika dla... lodówki(czy ogólnie dla rzeczy, które wymagaja prądu cały czas). Chciałbym przed dłuższym pozostawieniem mieszkania np. na urlop móc jednym ruchem odłączyć prąd od wszystkiego innego, i mieć te pare % spokojniejszą głowę, że nic się nie zacznie palić pod moja nieobecność.
  • Odpowiedz
@MuojemuKuotu: Tak też o tym myślałem, ogólnie to planuje mieć 2 skrzynki rozdzielcze góra/dół aby ograniczyć ciągnięcie kabli i mieć większą elastyczność w rozprowadzaniu.
  • Odpowiedz
@lobo:

zewnętrzne oświetlenie na czujnik ruchu i zmierzchowy

Wyłączniki schodowe, kinkiety jeśli potrzebujesz i gdzie światła na więcej niż jedną żarówkę

W kuchni warto zrobić gniazdka na 2 wtyczki zamiast pojedynczych, liczy się jako jeden punkt, a możesz później więcej sprzętów podłączyć

Osobne obwody lodówka, piekarnik

Jeśli nie chcesz inwestować w wypasiony dzwonek do drzwi to są takie brzęczyki za kilka cebulionów co się wpina praktycznie w skrzynkę bezpiecznikową i działa
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lobo: jeśli planujesz dzieci to smart włączniki się naprawdę przydają.

W miejscach gdzie tylko przechodzisz raz na jakiś czas: np. schody, wiatrołap - światło niech uruchamia się czujnikiem ruchu i swiatla , który będzie działal mikrofalowo. W domu jeszcze domofon by się przydał na obu piętrach z możliwością otwierania bramy i kamera. Ustalix z góry punkty wifi by później nie marudzić że internet gdzieś kiepsko dziala.
  • Odpowiedz
@lobo w każdym pokoju rj45.
Każde urządzenie pracujące na stałe oddzielny prąd (rekuperacja, lodówka) itp.
Dobre przeliczenie obciążalności (np mocny piekarnik pobiera 6-8A, podłączysz coś mocniejszego na ten sam obwód, robi się 15A i mało brakuje, żeby bezpiecznik wywalał)
  • Odpowiedz
@lobo: Oddzielne obwody pod indukcję, piekarnik, lodówkę. Zasilanie pod rolety, klimę. Gniazda pod odkurzacz - zawsze brakuje. Zasilanie do domofonu, alarmu, bramy, oświetlenia elewacji/ogrodu. Teraz daja kasę na zbiorniki na deszczówkę - możesz chcieć tam mieć jakaś pompę elektryczna. Tak jak @MrMate pisał - rozważ czujniki ruchu - mam porobione na schodach, w garażu jako dodatkowe światło… to jest tanie a robi robotę.
  • Odpowiedz
1. zasilenie/sterowanie żaluzjami/roletami

@lobo: I to takie, żeby wszystko Ci się schodziło też w jednym miejscu, żebyś mógł przed wyjściem z domu wszystkie rolety zamknąć jednym przyciskiem. Albo ogarniesz sobie to potem na Shelly 2.5 jak masz ochotę.
  • Odpowiedz
@lobo
Pod domofon, do zaczepu bramki, do zaczepu śmietnika.
No i jeszcze np ja sobie pociągnąłem 5x10 ma ogród i tam zrobilem sobie małą rozdzielnice, do rzeczy na ogród.
Wyprowadź sobie od razu przewody pod fotowoltaike, nawet jak teraz nie myślisz, to kiedyś może zrobisz i będzie problem z przewodami.
W garażu gniazdo siłowe, dla elektryków. To so jak wyżej, za 10 lat to będzie norma.
  • Odpowiedz
@lobo: To ja napiszę o czym ja zapomniałem - jak planujesz trawnik, to zasilanie pod stację bazową kosiarki automatycznej :)...
A poza tym to co wszyscy piszą wszędzie ethernet, dobrze by było wiedzieć gdzie będziesz miał biurka - u mnie nie pomyślałem w pokoju dzieciara i ethernet na ścianie a biurko na przeciwnej... młody zakupił stacjonarkę i teraz chodzi po kablu.
Jak będziesz planował domofon itp to planuj od razu stację
  • Odpowiedz
@Arciszek: Tak fotowoltaikę będę robił równocześnie w zasadzie z elektryką, a siłę to tak czy siak planowałem :) No i u mnie skrzynka będzie w garażu więc zupełnie bez problemu coś tam dodać.

@WiesniakzPowolania: Miałem to już w planach

@kmieciuux: Ogólnie to na ogród już mam zaplanowane:
-wyjście wodne w ziemi aby podpiąć zraszacze
-przepust na kable przód/tył do oświetlenia podjazdu/ogrodu i zasilenie
-zasilenie bramy/furtki/domofona/skrętka do domofona

ethernetu planuję
  • Odpowiedz