@m_highflyer: To ile Ty masz tego terenu? Nie jest tak strasznie, zadbaj to zaraz będziesz miał w tonach ( ͡°͜ʖ͡°) Liście, trawa i tektura najszybciej + jakieś chwasty
@Niewiemja Uprawiamy zazwyczaj max 5 arów warzyw (tak w przybliżeniu) Z tego co się orientowałem łóżko kompostowe ma 80 cm szerokości i około 20 cm warstwy kompostu, przy jednym łóżku długości 10 metrów daje 1,6 m3 na jedno łóżko. Na start myślałem o 10 łóżkach, żeby przejść z tradycyjnej uprawy to daje 16 m3 kompostu. Mam bardzo ciężką glebę i plewienie jest mega męczące dlatego chcę coś zmienić. Trawę, gałęzie a przez
@m_highflyer: Kompostownik, albo plastikowy albo najlepiej z palet żeby był dobry przewiew w pryźmie będzie sie kompostować dłużej i większe ryzyko że to wszystko zacznie gnić zamiast butwieć, musi być dobry dostęp powietrza wszędzie
@Niewiemja Właśnie widziałem jak budują kompostowniki z palet 3 komorowe, tylko czy taki kompostownik nie będzie zbyt mały? Mam sporo starej słomy i mnóstwo trawy, chciałbym za jednym zamachem przygotować dużo kompostu ( ͡°ʖ̯͡°)
@m_highflyer: Nie będzie, to Ci szybko wszystko zacznie tracić mase. Słoma z trawą Ci sie przerobi bardzo szybko jak będziesz mieszał i nawadniał, tylko dorzuć tam azotu
Jak to jest, że mieszkam kilkaset metrów od policji, impreza nade mną na całego, dzwoniłam godzinę temu i dalej nie przyjechali ( ͡°ʖ̯͡°) #zalesie #polska
Pojawia się w Polsce 3/10 murzyn.Co na to Polka? "Zakochałam się" "potrzebuje te geny" "czemu nie ma więcej takich w Polsce". #p0lka #blackpill #logikarozowychpaskow
Czy ktoś kupował kompost pod warzywa? Macie jakieś sprawdzone źródło?
#ogrodnictwo #ogrod #warzywa #permakultura