Wpis z mikrobloga

Jak robicie pizze z hydracją powyżej 60% to nie lepi wam się ciasto do rąk? Ostatnio robiłem z hydracją 60% (tak jak w większości przepisów) to nawet po godzinie(!) wyrabiania nadal mi się kleiło jak mocniej przydusiłem. Tak ma być? Dodawałem oliwy jakby co
#pizza #gotujzwykopem
  • 6
  • Odpowiedz
@Rozpuszczalnik: Dużo czynników tutaj wpływa - mąka i jej parametry, temperatura wody, czas wyrabiania i temp jaka osiąga ciasto podczas wyrabiania. Ogólnie w przypadkach gdy ciasto zaczyna się kleić można próbować dać mu odpocząć (np w lodowce) tak z 10-15 min. Powinno pomóc, ale tak jak pisze, przyczyn może być masa.
  • Odpowiedz
@Rozpuszczalnik: Prawdopodobnie przegrzałeś ciasto.Używaj mocno zimnej wody, albo podczas wyrabiania wstaw do lodówki na 20 min. I potem znowu wyrabiaj. Ja do wody wrzucam kostki lodu jak robię hydro pow 65%
  • Odpowiedz