Wpis z mikrobloga

Mirki, sprawa jest.
Miałem zeszłej nocy pewną awarię, godzina dość późna, a sprawa nagła.
Znalazł się jeden "spec", w akcie lekkiej desperacji popełniłem błąd, zgodziłem się na płatność z góry, fvat miał dosłać, ale po i tak c-----o wykonanej usłudze facet nie kwapi się do jej wystawienia.
Wystarczy zwykły donos do US?
Za zapłacenie "na gębe" coś mi grozi w tym opresyjnym państwie, czy w takich okolicznościach to raczej luz i nie ukręce bata na samego siebie?
#poradyprawne #prawo #podatki #finanse #firma #januszeprawa #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mokebe__z__Senegalu: Chcesz uczynić państwo opresyjnym dla tego człowieka, co przy narzekaniu na ten stan we własnej sprawie nazwalibyśmy obłudą.
Człowiek ma na wystawienie faktury kilkadziesiąt dni - to raz. Donosicielstwo jest obrzydliwe - to dwa.

Możesz rozwinąć, czym się „nie kwapi”? Odmówił, czy zwleka?
  • Odpowiedz
@Drobar: po tym jak rozliczyliśmy się netto i poinformowałem go, że dalsza część naprawy usterki, której rzekomo nie dało się naprawić "w terenie" pomimo wcześniejszych ustaleń będzie wykonywana w innym warsztacie (oficjalnie z powodów lokalizacyjnych) urwał kontakt, miał "zaraz" podliczyć vat i wysłać fvat, lecz gdy po 5h zapytałem co z fakturą nawet nie zareagował do dziś na SMS.
Pierwotnie faktura miała zostać wystawiona po naprawie w ich warsztacie na
  • Odpowiedz
@Mokebe__z__Senegalu: Fakturę wystawia się do 15. dnia następnego miesiąca po wykonaniu usługi (także nie kilka miesięcy, ale skoro usługa została wykonana z początkiem sierpnia, to ~40 dni.
Czy nie spotkałeś się nigdy z proformą? Ten dokument nie jest fakturą (nie odliczysz vatu), a na jej podstawie często się płaci.
Oczywiście, jeśli człowiek nie wystawi faktury na żądanie w terminie, to źle, ale obowiązek wydania natychmiastowego dowodu sprzedaży istnieje dla paragonu - na fakturę jest termin jw. To formalnie.

A co do konkretnie Twojej sprawy, jeśli mówimy o warsztacie i „rozliczyliście się netto”, to rozumiem, że ktoś może chciał to zrobić bez faktury właśnie i dlatego „uczciwie” nie wziął vatu.
W takiej sytuacji przede wszystkim zadbałbym o zebranie dowodów zapłaty, bo skoro „rozliczyliście się”, to domyślam się,
  • Odpowiedz
@Mokebe__z__Senegalu: Jak masz przelew, to sprawa prosta - wyślij maila z przypomnieniem danych do faktury i z bani. Bo sprzedawca z Polski?

Jeśli dostali Twój przelew, to muszą a) wykonać usługę i zafakturować b) zwrócić kasę.
  • Odpowiedz