Aktywne Wpisy
Nokimochishii +266
Wygląda to fatalnie. Przelewa się jak jak Niagara jakaś...
#powodz
#powodz
#powodz
Czy naukowcy z UJ nie mogą opracować jakiegoś materiału który będzie pochłaniał wodę i zamieniał to w coś innego?
Czy naukowcy z UJ nie mogą opracować jakiegoś materiału który będzie pochłaniał wodę i zamieniał to w coś innego?
Miałem zeszłej nocy pewną awarię, godzina dość późna, a sprawa nagła.
Znalazł się jeden "spec", w akcie lekkiej desperacji popełniłem błąd, zgodziłem się na płatność z góry, fvat miał dosłać, ale po i tak c-----o wykonanej usłudze facet nie kwapi się do jej wystawienia.
Wystarczy zwykły donos do US?
Za zapłacenie "na gębe" coś mi grozi w tym opresyjnym państwie, czy w takich okolicznościach to raczej luz i nie ukręce bata na samego siebie?
#poradyprawne #prawo #podatki #finanse #firma #januszeprawa #pytanie
Człowiek ma na wystawienie faktury kilkadziesiąt dni - to raz. Donosicielstwo jest obrzydliwe - to dwa.
Możesz rozwinąć, czym się „nie kwapi”? Odmówił, czy zwleka?
Pierwotnie faktura miała zostać wystawiona po naprawie w ich warsztacie na
Czy nie spotkałeś się nigdy z proformą? Ten dokument nie jest fakturą (nie odliczysz vatu), a na jej podstawie często się płaci.
Oczywiście, jeśli człowiek nie wystawi faktury na żądanie w terminie, to źle, ale obowiązek wydania natychmiastowego dowodu sprzedaży istnieje dla paragonu - na fakturę jest termin jw. To formalnie.
A co do konkretnie Twojej sprawy, jeśli mówimy o warsztacie i „rozliczyliście się netto”, to rozumiem, że ktoś może chciał to zrobić bez faktury właśnie i dlatego „uczciwie” nie wziął vatu.
W takiej sytuacji przede wszystkim zadbałbym o zebranie dowodów zapłaty, bo skoro „rozliczyliście się”, to domyślam się,
Nie no bez przesady, znam temat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z tą proformą po prostu nie było na to czasu, choć
Jeśli dostali Twój przelew, to muszą a) wykonać usługę i zafakturować b) zwrócić kasę.