Wpis z mikrobloga

#webdev #semanticui #frontend #gorzkiezale

# ==============================================================================================

Jak pewnie wspominałem, nie lubię frameworków ui. Są sprzeczne z moim przerośniętym poczuciem, że nic nie smakuje, jeśli nie zrobi się tego samemu, no ale to prywatne uchybienia. Próbowałem się wyleczyć.

Próbowałem Bootstrapa i Foundation, żeby nie było. Właśnie przesiedziałem całą noc nad: http://semantic-ui.com

Spodobał mi się wizualnie, ale przede wszystkim przez fajne podejście. No właśnie. Tak mi się wydawało.

1. Nie, nie można używać mixinów, bo ich prostu niema. Trzeba dodawać klasy w html. Owszem, jest możliwość nie wychodzenia z less, pod warunkiem, że do każdego elementu doda się całą masę klas (bo mixinami nazwać nie można).

2. Oczywiście responsywne jak cholera. Grid nie zmienia układu, tylko się zwęża. Lubię pisać @media ale chyba nie taka była idea używania ułatwiacza.

3. Żadnej typografi ... przepraszam są nagłówki, ale czy serio do każdego h trzeba dodawać klasy ui header? Próba pisania translatora skończyła się rezygnacją z powodu braku sensu.

4. Dobra, nie czepiam się, że niema slidera i paru innych. Młody, można wybaczyć. Zastanawiam się tylko po kiego do niektórych elementów tutaj js, skoro do takich bajerów jak transitions styka spokojnie css3. No ew. js dla mniej ogarniętych przeglądarek.

5. Acha. Menu też z rwd niema nic wspólnego.

Trzeba przyznać, że niezłe gówno. Śliczne, ale jednak gówno. Tak na prawdę największy problem leży w punkcie pierwszym. Strasznie mizerne wykorzystanie możliwości less.
  • 6
  • Odpowiedz
@npsr: no nie wiem jak najnowszy bootstrap, ale foudation 4 jest o tyle fajne, żę możesz sobie dowolnie włączać/wyłączać różne moduły w stylu slidery, stylowanie inputów, grid, breadcrumby, buttony i takie tam.

myślę, że te frameworki mają sens dopiero wedy, kiedy naprawdę dobrze już potrafisz się nimi posługiwać
  • Odpowiedz
@entrop: tak właściwie, to mam napisane tyle własnych elementów, że spokojnie można by z nich frameworka zbudować. Nawet kiedyś komuś to proponowałem, ale "po co, skoro jest bootstrap".

Z foundation miałem przyjemność przy RoR, na bootstrapie zrobiłem jeden projekt - foundation spoko, bootstrap do kitu :P

Semantic ui właśnie spodobał mi się przez to, że właściwie jest zbiorem niezależnych plików - bierzesz to, co potrzebujesz. No tylko, że kod to
  • Odpowiedz
@npsr: Bourbon to taki lżejszy Compass zrobiony przez Thoughtbot (jedyne czego mi brakuje to tylko CSS sprites w tak prosty sposób jak w Compass, ale używając icon-fonts nie ma tego problemu). Neat to grid oparty w 100% o Sassowe mixiny.
  • Odpowiedz
@Hauleth: Właśnie się zbieram do przesiadki na saas, ale w sumie zdania są podzielone. Less jest doskonały na produkcji z opcją #!watch ;)
  • Odpowiedz