Wpis z mikrobloga

#ubezpieczenia #ubezpieczenieoc #pytaniedoeksperta #samochody

Siemacie!

Jak wygląda na ten moment sprawa jednorazowego przekazania zniżek OC pomiędzy współmałżonkami?

Kilka lat temu w pewnych TU była opcja podpisania takiego kwitu i jednorazowo żona dawała mężowi swoje zniżki (przypuśćmy, że ona uzbierała te 60%, a on miał 0%) i od tej pory on miał owe 60%, ale od tego momentu budował już solowo dalszą swoją historię zniżek/zwyżek bez wpływu na pojazdy żony i jej ubezpieczenia. Założenie było takie, gdy mąż se miał swoje auto na siebie, a żona swoje na siebie, żeby nie wpływać wzajemnie na swoje OC.

Teraz chyba się mocno pozmieniało, bo z różnych źródeł różnie się dowiedziałem i na finał nawet PZU, które miało tę opcję do niedawna już jej chyba nie ma.

:)
  • 11
@OrzechowyDzem: Tak, wiem o tych algorytmach, zamiast tych procentów, które wszyscy kojarzymy. Typ mi to klarował i coś wspominał, że powiedzmy, iż te algorytmy liczenia oddają stan tych procentów.

Ja raczej szukałem rozwiązania, które znałem sprzed kilku lat, czyli jak tu wziąć od żony komplet zniżek i se je mieć, ale żeby w razie kolizji nie wpływać na zniżki tego drugiego. :P #cebuladeals
@Zajob_Ze_NieMaKiedy_TaczkiZaladowac: Nie.
Wykupujesz ochronę zniżki na samochód XYZ oraz na samochód ABC. Samochód XYZ ma szkodę częściową, zostaje wypłacone odszkodowanie. W kolejnym roku składka za ubezpieczenie obu samochodów nie wzrośnie w związku ze szkodą, co nie znaczy, że taryfy się nie zmienią i zapłacisz stówkę czy dwie więcej (ale bez związku ze szkodą).

W przypadku szkody całkowitej na samochodzie XYZ, ubezpieczenie, które wykupisz w nowym samochodzie DEF będzie droższe.

Ochrona zniżki
@psxx: Niestety nie. Dostałem oficjalną odpowiedź od PZU. Nie ma już opcji "dziedziczenia" lub "przekazania" zniżek. Pozostaje tylko dopisanie drugiej osoby do ubezpieczenia, a co za tym idzie "połączenie" odpowiedzialności i historii zdarzeń. Zniżki się uzyskają, ale też ryzyko ich utraty się zwiększy przez tę drugą osobę i potencjalne zdarzenia, które ona wygeneruje.