Wpis z mikrobloga

Pierwszy rachunek za prad od powrotu z UK do Polski. Wychodzi ok. £13/mies. w przeliczeniu (mieszkanie 81 m2, razem z zona pracujemy z domu, wiec troszke "ciagniemy"). Do tego dochodzi czynsz w wysokosci ok. £106/mies. w przeliczeniu. Za jakis czas stworze spreadsheet'a z wydatkami. Tanie jedzenie do zapchania sie (jakas zapiekanka czy hot-dog) to koszt ok. £1-1.5 w przeliczeniu, piwo z beczki w restauracji £1.5, porzadny obiad £6.5-8.5/os. w restauracji, itd. Ogolnie na pierwszy rzut oka jest o ponad polowe taniej niz bylo w Belfascie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wyrabiamy sie w kwocie ok. £1000/mies. na rodzine 2+1 nie oszczedzajac.
#uk #emigracja
PowrotnikPolska - Pierwszy rachunek za prad od powrotu z UK do Polski. Wychodzi ok. £...

źródło: comment_16263372538ycB7UkW5pueU3GeuV8KSH.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
@kwiatosz: Jeszcze nie wiem, ale z tego co sie orientuje to nie bedzie wiele. Roznice w podatkach dla lepiej zarabiajacych pomiedzy UK a Polska sa niewielkie. Ja dostaje w tej chwili £2886.45 netto z £4166.67 brutto, czyli nieco ponad 69%.
  • Odpowiedz
@Kulczycki_Korporejszyn: Do UK wyjechalismy wieku za mlodu (19 i 21 lat). W Polsce studiowalismy krociutko, studia i kursy ukonczylismy juz w Belfascie. Zona w Polsce nigdy nie pracowala, ja tylko na stazu przez kilka miesiecy za niecale 400 zl "na reke" (i to jeszcze po znajomosci!). W UK pielismy sie po szczeblach kariery zaczynajac od "gownoroboty". Te kilkanascie lat temu, wyjazd wydawal sie jedyna opcja ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz