Wpis z mikrobloga

1. Czy jak pójdę do szefa po podwyżkę, to argumentacja, że jest inflacja wysoka jest dobra jak chcę podwyżkę?
2. Dostałem niedawno (w październiku) podwyżkę o 21% bez proszenia się (możliwe, że wszyscy z danego projektu chyba dostali). To za wcześnie na proszenie o kolejną?
#pracbaza #praca
  • 9
  • Odpowiedz
2. Dostałem niedawno (w październiku) podwyżkę o 21% bez proszenia się (możliwe, że wszyscy z danego projektu chyba dostali). To za wcześnie na proszenie o kolejną?

@blargotron: A zasłużyłeś na nią? Bo tak za samą inflację to trochę za wcześnie moim zdaniem
  • Odpowiedz
@blargotron: Proszę pana, nie wiem czym się zajmuje pański zakład pracy, aczkolwiek przed rozpoczęciem rozmowy o podwyżkę proponuję zweryfikować swoje zasługi dla firmy oraz zweryfikować czy pański pracodawca podniósł cennik usług/produktów. Myślę, że jeśli Pana osoba odgrywa znaczącą rolę w zespole to jak najbardziej, należy jednak pamiętać, iż może się to objawić brakiem następnych podwyżek w okresie, gdy inni będą się cieszyć wyższą pensją.
  • Odpowiedz
@blargotron:
1. Poleci klasykiem "to trzeba było #!$%@? nie głosować na PiS", albo "jak Ci się nie podoba, to zmień prace, weź kredyt...".
2. Proszenie się...jeśli uważasz, że zarabiasz za mało względem krajowej średniej i/lub tego co robisz (w sensie płaca jest nie adekwatna, za niska względem wykonywanych czynności/zadań), to nie ma, że "niedawno" dostałam podwyżkę. No wiesz... w nieskończoność i nią prosić nie będziesz, ale kto pyta, nie błądzi.
  • Odpowiedz
@MechanikIMIR: Nie wiem jak mam ocenić czy zasłużyłem na nią, czy nie. Zajmuję się w ostatnim czasie projektami, które są jednymi z głównych źródeł dochodów firmy. Natomiast nie mam jakiś dodatkowych kompetencji, jestem nadal senior developerem (i chyba wyżej nie pójdę, nie w tej firmie przynajmniej).

Inna sprawa, że jest wolny rynek pracy, jak pracownik nie jest rekompensowany wystarczająco, to się zwalnia. Ja jestem po prostu wygodny, bo bym dawno
  • Odpowiedz
@blargotron: Zrobisz jak uważasz, niezależnie czy to będzie pójście po podwyżkę, czy do konkurencji.
Ja na twoim miejscu bym poczekał na jakiś sukces/zakończenie sukcesem projektu i wtedy uderzył po podwyżkę.
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: Dzięki z radę. Branża IT.
@waciak: 1. LOL. 2. Może się źle wyraziłem z proszeniem, ale nie pasowało mi żądanie. Zarabiam mniej niż mediana dla starszego programisty Python wg wynagrodzenia.pl, ale nie wiem w porównaniu do miasta. W ostateczności się przeprowadzę, albo praca 100% zdalna jak się da.
@MechanikIMIR: Nie ma za bardzo pojęcia sukcesów w tej firmie, po prostu utrzymanie archaicznego softu.
  • Odpowiedz