Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@skizo: Właścicielka zdobywała doświadczenia w USA i piecze chleb według starych procedur na zakwasach. Kolejki ustawiają się już od rana. Lokal jest na jednej z droższych dzielnic czyli Żoliborzu. Rozwija się tak dobrze, że będą wchodzić w cukiernictwo. No ale wykopki już postawiły krzyżyk i wiedza lepiej, że 20 zł za bochenek to za dużo.
@skizo: Nich im ktoś powie, że na wsiach to kobiety zajmowały się wypiekiem chleba i podtrzymują patriarchalne tradycje to się zesrają xD

kiedyś każda gospodyni piekła chleb. Żadna dziewczyna nie wyszła za mąż, jeśli nie umiała tego robić. Dawniej na wsiach pieczono chleb raz w tygodniu – 12-14 bochenków. Gospodyni rozdawała chleb sąsiadom, potem sąsiadki jej się rewanżowały, gdy one piekły chleb.
Mnostwo jest starszych pań prowadzących małe piekarnie i robiące super chleb za UCZCIWĄ cenę. Oglądałem nawet reportaż w uwadze o jednej z takich pań i klienci mówili, że ona robi prawdziwy chleb jak dawniej, a nie kreuje się tylko, że taki robi. Cena za ogromny bochenek bodajże 5zł


@silnikAtrakcyjny: Nie są tą feministki, które nie mają pojęcia o biznesie i robieniu chleba i nie robią z tego ogólnokrajowej debaty, jakie to