Wpis z mikrobloga

Kupiłem wczoraj używaną Xiaomi 1S z przebiegiem 750km. Używana od listopada 2020. Problem jest z zasięgiem. Naładowałem do 100%, przejechałem raptem 11km, i hulajnoga wysiadła (0% baterii).

Jechałem ok. 30% na D, 70% na S. Po mieście, więc czasem trzeba było zwalniać i się rozpędzać, ale też trochę po ścieżce rowerowej z równą prędkością. Czy coś źle robię, czy ta hulajnoga jest zwalona?

#hulajnogaelektryczna #xiaomi #m365 #m365pro #hulajnoga
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kalak: myślę, że to jednak może być niesprawny akumulator, normalnie powinieneś więcej przejechac. Jaki zasięg zapewnia producent?
  • Odpowiedz
@Kalak: pobierz aplikacje M365 Tools (Android) i daj screena z napięciami w zakładce "battery"

Dodatkowo sprawdź ciśnienie w oponach i czy jak zakręcisz tylnym kołem to obraca się bez oporów, być może hamulec zbyt naciągnięty i opór robi.
  • Odpowiedz
Dzięki. Jak się naładuje to podjadę sprawdzić ciśnienie.

Mam iphone. Jakaś dobra aplikacja jest do obsługi tej hulajnogi poza Xiaomi Home?

A czy to możliwe że przy takim przebiegu już akumulator jest już zajechany że przejeżdża 36% deklarowanego zasięgu? Na gwarancji mogą to naprawić? Kupowana była w Euro RTV.
  • Odpowiedz
@Kalak:

Jakaś dobra aplikacja jest do obsługi tej hulajnogi poza Xiaomi Home?

Akurat MiHome nie jest dobra w tym temacie więc każda inna będzie dobra.

Co do baterii, 750km to nic. Ja na M365 zrobiłem 2500, a na M365PRO 4000km i nie były zajechane.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kalak: W innej hulajnodze miałem podobny przypadek. Okazało się, że od wibracji na wybojach popękały paski niklowe między ogniwami co powodowało coraz mniejszy zasięg na pełnej baterii i jej całkowite uszkodzenie. Na szczęście wymienione na gwarancji, bo nowa bateria to było 1600 zł.
  • Odpowiedz
@Kalak: Ja mam 1S od początku tego roku i mam już 800km przejechane bateria jak nowa bo ładuje do 80-90% czasami do 100 by zbalansować. Nigdy nie rozładowuje do zera ani nie trzymam na 100%. Dętki również całe od nowości waga 80kg pompuje do 55-60 psi. Więc dlatego nie chciałem używanej, nigdy nie wiesz jak kto dbał.
  • Odpowiedz
@Kalak: co mnie dziwi to fakt, ze pokazuje 100% przy napięciu 40,5V, powinno przy okolo 41,5-42V pokazywać 100%.
Napięcia na baterii wyglądają nienajlepiej ale tragedii nie ma, dziwne, trzeba by wyjąć baterię i ją sprawdzić miernikiem, jak jesteś z Wrocławia to ci mogę zrobić diagnozę tej baterii
  • Odpowiedz
@LuxEtClamabunt: Dzięki za chęć pomocy, ale jestem z Warszawy.

Hulajka była kupiona w listopadzie 2020, więc ma jeszcze gwarancje. Tylko czy takie coś przejdzie na gwarancje? Ewentualnie mogę próbować zwrócić ją sprzedającemu.
  • Odpowiedz
@Kalak: baterię raczej ci odrzucą na gwarancji, bo gwarancja na baterie zwykle kilka miesięcy (trzeba by doczytać w karcie gwarancyjnej) a rękojmię też odrzucą bo powiedzą, ze to normalne ze bateria sie zużywa i elo.

Chociaż próbować oczywiście możesz, masz zawsze jakiś procent szans, ze przyjmą :P
  • Odpowiedz
Ja bym jeszcze silnik sprawdził bo bateria nawet jak jest osłabiona i nie ładuje do pełna to 11km to nadal dziwnie mało.
Może porzedni właściciel modował i zjarał silnik przez co teraz źle pracuje i więcej prądu zużywa?
  • Odpowiedz
@LuxEtClamabunt: Czy modował to nie wiem. Da się jakoś sprawdzić? No dystans wyszedł 11,15km. Od 100% do 0% - ekran się wyłączył, guzikiem dopóki nie podłączyłem się nie dała odpalić.
  • Odpowiedz
@LuxEtClamabunt: @Kalak: Oj koledzy widzę że nie wiecie, ale w 1S i pro2 każda bateria ładuje się do 40,5v przy 100%, co prawda istnieje możliwość odblokowania bms ale fabryka do tyle ładuje i koniec. pro1 i m365 ładowały do 41.5.

Dzisiaj sprawdziłem na 1S wyjechałem mając 78% i zrobiłem 13,4km zostało mi jeszcze 17% baterii.

Jaką masz wagę?? spróbuj dobrze napompować opony min 55psi.
  • Odpowiedz
Dzięki za pomoc wszystkim. Skończyłem sprawę tak że zwróciłem hulajke sprzedającemu. Dobry ziomek, nie próbował kombinować. Okazało się że jemu starczało na 14km, ale uważał to za normalne.
  • Odpowiedz