Wpis z mikrobloga

U schyłku swego panowania, Bolesław Krzywousty musiał się zmierzyć z licznymi trudnościami. Początek owych problemów związany był z odnawiającą się opozycją możnowładztwa. Jakby tego było mało, w 1132 roku niepowodzeniem zakończyła się wyprawa na Węgry, która miała zapewnić tron władcy przychylnemu Polsce, co dodatkowo skutkowało licznymi najazdami czeskimi na Polskę. Jednak najgorsza rzecz wydarzyła się w 1133 roku, kiedy to Innocenty II postanowił podporządkować polski kościół Magdeburgowi, co miało być wyrazem poparcia ze strony papiestwa dla polityki niemieckiej na wschodzie.

Link do znaleziska - Bunt juniorów, czyli początek polskiej „gry o tron”

Poniżej wołam osoby, które wyraziły chęć otrzymywania powiadomień o nowych wpisach. Jeśli ktoś chciałby dopisać się do listy, proszę o zostawienie plusa przy przeznaczonym do tego komentarzu pod niniejszym wpisem. Zachęcam również do obserwacji pierwszego tagu, którym opatrzone zostało linkowane znalezisko (tag autorski - #historykon)
Zapraszam wszystkich do odwiedzenia i subskrybowania mojego kanału historycznego na YT ➡️Andrzej Włusek - Historia poza horyzont
Jeśli podobają się Tobie się moje filmy i uważasz, że powinienem rozwijać dalej kanał to zostań moim patronem na patronite ➡️ który znajdziesz TUTAJ

Dodatkowe Tagi: #qualitycontent #ciekawostkihistoryczne #zwyczaje #swiat #liganauki #zainteresowania #swiatnauki #polska #kultura #europa #sredniowiecze
sropo - U schyłku swego panowania, Bolesław Krzywousty musiał się zmierzyć z licznymi...

źródło: comment_1623751460ybhWFfNAMxnksjRCEZFIqn.jpg

Pobierz
  • 40