Wpis z mikrobloga

@prawa_reka_sorosa: Korwinizm at ist finest.

Na Marsie jest więcej CO2 niż na Ziemi, więc CO2 nie powoduje ocieplenia. Co, może są jakieś inne czynniki? Zamknij mordę, lewaku.

500 lat temu ludzie jedli zdrowo* i żyli krótko, a teraz jedzą niezdrowo i żyją długo, dlatego nie słuchajcie naukowców w temacie fast foodów. Co, może są jakieś inne czynniki? Zamknij mordę, lewaku.


Wybierz jeden parametr z tysiąca, pomiń inne, ogłoś epickie zwycięstwo polskiej
  • Odpowiedz
500 lat temu ludzie jedli zdrowo* i żyli krótko


@koroluk: O ile jedli. Chłopski rozum jedynie odrobinę lepszy niż tych idiotów głoszących, że wszyscy nasi przodkowie, jak jeden mąż, codziennie wcinali mięso, a nie bób i zboże.
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa: xdd no z 5% społeczeństwa jadło pewnie w miarę zdrowo, reszta to się cieszyła, jak w ogóle było co jeść, jakość nie miała znaczenia. Pomijam już taką oczywistość, że czynników, wpływających na długość życia, jest mnóstwo, a nie tylko sposób odżywiania
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa: #!$%@? od tego co korwin mowi, to dzisiaj normy co do chociazby pestycydow sa tak wysrubowane, ze technicznie rzecz biorac, nie ma prawie zadnej roznicy pomiedzy ekologicznymi warzywami, a warzywami hodowanymi zgodnie z sezonem. Kumpel rolnik nie opryskuje swoich warzyw, nawozi wszystko krowim gownem, zbiera i sadzi je recznie, ale nawet nie staral sie o ten #!$%@? certyfikat, bo tez uwaza ze to nabijanie ludzi w butelke i dojenie pieniedzy
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa : To jest prawdziwe dla wąskiego grona przypadków i jednocześnie tak strasznie uproszczone, że boli. Paradoksalnie trochę wyśmiewa chłopski rozum, gdzie "naturalne = dobre". Ilu konserwatystów (i nie tylko) jak widzi jakiekolwiek E w składnikach, widzi GMO lub słyszy, że spryskane to od razu myśli, że go trują.
Pal licho jedzenie, bo od tego się (zazwyczaj) od razu nie umiera, ale później ludzie przenoszą to na leki i mamy wysyp szurów
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa: może temat nie do końca związany, bo korwin napomknął tylko, że 500 lat temu ludzie jedli sobie mięsko i to i tak mało #!$%@?, jeśli chodzi o ten temat, ale...

śmieszy mnie jak często polacy masturbują się do "hurr durr bo kiedyś to chłop pół świni zjadł i jeszcze hehe litra wudy zmieścił". po prostu wyobrażenie większości januszy i grażyn czy też młodszych sebków i karyn jest mylne i chyba
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa: @koroluk: ostatecznie ma racje, eko żywność to jest wyciąganie kasy, różnice pomiędzy jedzeniem konwencjonalnym a ekologicznym jest w granicy błędu statystycznego zwykle, dodatkowo ekologiczne uprawy o wiele bardziej przyczyniają się do ocieplenia klimatu, angielski wymagany: https://www.chalmers.se/en/departments/see/news/Pages/Organic-food-worse-for-the-climate.aspx

Jako biotechnologa najbardziej smuci mnie fakt mody na eko przy jednoczesnym demonizowaniu gmo :/
  • Odpowiedz
@MatPL1122: nie, nie ma racji, on #!$%@? o fastfoodach i innej wysoko przetworzonej żywności (a to że wysokoprzetworzone gówno szkodzi jest bardzo dobrze udokumentowane) a nie o tym że "normalne" jedzenie niewiele różni się od jedzenia eko
  • Odpowiedz
Wybierz jeden parametr z tysiąca, pomiń inne, ogłoś epickie zwycięstwo polskiej prawicy nad nauką.


@koroluk: To chyba ogólnie problem obecnego kierunku „eko”, czy się mylę? Optymalizujemy CO2, ślady węglowe, handlujemy limitami i jakoś nikt nie mówi o wielu innych czynnikach, w tym o metanie, innych czynników nie ma w dyskusji publicznej. Więc wytykanie tego Korwinowi jest słabe, można się czepiać chłopskiego rozumu i samego wywodu, ale akurat ten argument to standard
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa: Z tego co się orientuję to długość życia się wydłuża ale te 500 lat temu to nie było 40 tylko niewiele mniej niż teraz - ok. 65/70. Ten mit o tym że ludzie żyli kiedyś 40 lat wziął się z tego że taka była średnia długość życia - a była ona tak niską dlatego że połowa dzieci umierała przy porodzie przez ogólny brud i brak higieny.
Takze już mnie Korwin
  • Odpowiedz