Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Mirki! Wyszedłem z krypto z dużym zyskiem i przerzucam się na rynek akcji. Narazie wrzuciłem 30% w Alibabe i cdprojekt co sądzicie o tych typach na 12 msc może 18msc? Może coś innego proponujecie do przeanalizowania i zainwestowania. #gielda
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a tym firmom nie zaszkodzi wzrost ceny materiałów budowlanych i ew. wzrost ceny kredytów spowodowany podniesieniem stop?

@FilipKarol: Jak drożeje benzyna to jeździsz hulajnogą do pracy?
Jak drożeje styropian to budowlańcy mniej zawołają za ocieplenie domu?
Jak drozeje prąd to wykręcasz nawet LEDowe żarówki i chodzisz spać z kurami?
Nie. Wyciągniesz kasę z portfela, weźmiesz kredyt. Zapłacisz finalnie Ty.
  • Odpowiedz
@widmo82: no tak. Ale jeśli koszt budowy domu wzrośnie to mnie ludzi pozwoli sobie na jego budowę. I nawet jak wzrosty cen zostaną przerzucone na klientów to może spaść ilość chętnych. Dodatkowo wyższe stopy procentowe zmniejszają liczbę chętnych do wzięcia kredytu. Po to się je przecież podnosi. No chyba, że liczymy to tak, że ustawa wygeneruje jakichkolwiek chętnych co już samo w sobie podniesie zyski firm.

Tego przytyku z wyborca
  • Odpowiedz
@FilipKarol: zanim wzrosną stopy procentowe i wyssie ta sytuacja kasę z tych co wzieli kredyty "bo tanio" to minie wiele miesięcy. Rajd inwestycji przez najbliższe 2-3lata nie jest do zatrzymania. Przypomnij sobie kiedy frankowicze zaczeli być słyszalni. Franek podrożał i dopiero po kilku miesiącach zaczeły się problemy bo jeszcze jakies zaskórniaki były, ktoś z rodziny pomagał itd.
  • Odpowiedz
@widmo82: pisze o ewentualnych komplikacjach jakie mogą się pojawić w strategii kupowania firm budujących małe domki. Może jeśli faktycznie chce w nie inwestować spekulacyjnie na 12 miesięcy to nie ma się czego bać.
  • Odpowiedz
@FilipKarol: z kredytami to chyba tak nie działa, one są i będą brane, czy teraz czy jak zostana podwyższone stopy. Pewnie tak będzie dopóki to nie p--------e, a kiedy tak się stanie, nie wiem i pewnie wielu by chciało, żeby jak najszybciej, no ale od x lat słyszę o tej wielkiej bańce na nieruchomościach, a te mieszkania jak 5 lat temu się sprzedawały tak sprzedają się dzisiaj i chętnych na
  • Odpowiedz
@lukas24: tak, bańka nie pęka bo jest ciągle wspierana przez NBP. A stopy procentowe podnosi się właśnie po to aby powstrzymać akcję kredytową. Mniej kredytów, mniejsza kreacja pieniądza, niższa inflacja. Przy czym sprawdza się to w dłuższym terminie. W krótkim terminie może się wydarzyć co bądź.
  • Odpowiedz