Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem
Cześć moi drodzy!

Mam do wykonania sporo prac remontowo-budowlanych i poszukuję sprzętu uniwersalnego, którym będę mógł:
- przeciąć framugę i inne metalowe elementy;
- wyszlifować balustradę i rury;
- przeciąć drewno konstrukcyjne - listwy 5x5 cm;
- zeszlifować starą farbę (czy coś takiego gipsowatego) z kawałka ściany;
- poprzecinać starą boazerię - płyty tekturowego grube 0,5 cm;
- jakby dało radę pociąć tym płytę falistą bitumiczną i pcv.

Jaki sprzęt do tego byłby najlepszy? Chciałbym uniknąć kupowania do każdej czynności sprzętu dedykowanego, który później nigdy się nie przyda.
Poszukuję czegoś uniwersalnego lub 2 dobrych urządzeń, które zastąpią mi cały arsenał sprzętu. UWAGA! Musi to być na akumulator, bo nie wszędzie mam prąd...
  • 15
@R__R: podciecie wzglednie meikkich rzeczy to multitool

zeszlifowac stara farbe z kawalka sciany to pewnie kredowa, ja bym wzia zwykly talerz z rzepem do wiertarki i na to papier scierny z rzepem
@Norskee: @dzazzio: @jadalny_kasztan: Spis spraw to taki jest względny, dziś mam to do zrobienia, a za tydzień może dojść inne sprawy - szukam, czegoś uniwersalnego. Jednakże, jest są to na tyle drobne sprawy, że trochę kiepsko kupować 10 różnych urządzeń dedykowanych....

Co do multitoola, to jakie polecacie? Tak by miał dużą ilość końcówek - zamienników? Domyślam się, że sa pewnie jakieś standardy, jak np. w wiertarki z wiertłami SDS
@Norskee: patrzyłem właśnie na Lidla. Szkoda tylko, że na prąd zamiast na akumulator. Patrzyłem również na piły tarczowe i szablaste, to szablastej nie mają na akumulator. Co do czego przyszło to w ogóle nie mają akumulatorów w sprzedaży... To co mi ze sprzętu jak nie ma dostępnych akumulatorów?
@R__R: multitool dziala akurat na 12v
https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-akumulatorowe-narzedzie-wielofunkcyjne-pamfw-12-c3-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100324715
https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-akumulator-litowo-jonowy-2-ah-12-v-papk-12-a2-serii-x-12-v-team/p100324710

a aku do 20v sie pojawiaja co chwile do wiertarek i innych wiekszych narzedzi

Ja natomiast wole miec narzedzia na kabel poza wkretarka bo pozniej aku wiecej sie marnuje od lezenia niz z tego pozytku. Teraz zrobisz remont a przez kolejne 5 lat uzyjesz tego moze 5 razy