Wpis z mikrobloga

Ważna kwestia. Mam aktualnie internet radiowy. Kiedys stacjonarny który maxymalnie mogl mieć 20mb/s. Ostatnio pewna firma doprowadziła do mojej ulicy światłowód. Teraz mam ważne pytania do osób które ogarniają temat. Jak wyglada podłączenie tego wszystkiego. Znawca nie jestem a chce sie przygotować do rozmowy na miejscu o ofercie zebym sie później nie zaskoczył.
Kabel ogolnie ze słupa idzie poprzez mojego wujaszkowie który miesza po sąsiedzku (on wstępnie również jest zainteresowany oferta ale nie wie tez jak to przebiega dokładnie). Co z kablami w domu które są dotychczas? Wszystkie musza byc wymienione? Mieliście problem z telewizja internetowa ktora była połączona z routerem poprzez wifi przez dzielący ich strop? Na co sie przygotować i o co warto pytac przy takim przejściu z zwykłego internetu na światłowód? #swiatlowody #swiatlowod #internet
  • 9
@daveee: @fstab:

ewentualnie jeśli masz swój router, to światłowód kończy takie "pudełeczko", które tłumaczy sygnał światłowodu na impulsy zwykłego kabelka, wtedy pudełeczko łączy się kabelkiem z Twoim routerem i dalej masz swoją instalację domową. Tylko nie pamiętam jakie to wejście musi być pomiędzy nimi.

Ogólnie operator Ci wyjaśni jak to łączą.
Ale ten światłowód nie pojdzie mi po tych kablach które mam w ścianie nie? Czy da radę? Specjalista nie jestem ale wydaje mi sie ze to nie bedzie współgrało ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mam swój router. Powiedzialem jaki to jest i stwierdził ze do wymiany absolutnie. Mam huaweia radiówkę który nie przepuści 300 a światłowód chce wziac 600
@daveee: Jesli masz kable cat5e bez problemu bedzie dzialac, firma dociagnie ci swiatlowod i wstawi swoja koncowke jako router czy modem, od tego punktu podlaczasz swoja sieci, dziala po staremu po prostu masz nowe zrodlo internetu. Tylko upewnij sie jaki maja swiatlowod, gpon czy normalny ethernet. Za to telewizji i wifi przez strop to gratuluje wyobrazni i zycze powodzenia, bedzie dzialac to #!$%@? albo wcale.
@daveee: jeśli masz na myśli kable telefoniczne w domu, bo miałeś ADSL, to nie, po nich internet nie pójdzie. Jeśli masz rozprowadzone kable Ethernet, to po podłączeniu ich do routera będzie śmigać. Jeśli światłowód jest na słupie, to będzie to instalacja FTTH czyli do wnętrza Twojego domu wejdzie światłowód i będzie podłączony do konwertera lub prosto do routera z odpowiednim wejściem. Od tegoż routera już ciągniesz kablem Ethernet lub idzie WiFi.