Osoba o którą pytam spędziła ~15 lat w UK, ale dostała wyrok w PL, została złapana na brytyjskim lotnisku i deportowana do odsiadki. Ostatnie 2 lata spędziła w więzieniu i posiedzi jeszcze rok. Na pewno nie ma tu obywatelstwa (nie ma na tyle mózgu, żeby zdać jakikolwiek test). Czy jest szansa, że mogła wyrobić settled status i po odsiadce wrócić do UK? #uk
@factoryoffaith_: a nie jest czasem tak, że jak nie przebywa sie przez conajmniej 6mc na wyspach to z automatu traci sie status osoby osiedlonej?. Chyba jest tak jak wlasnie napisałem
@dwojkazet: eh, teraz w sumie nie wiem co jest definiowane jako deportacja - jeśli zatrzymano go na lotnisku i ze względu na poszukiwanie w Polsce zatrzymano, a potem wzięto do Polski, to już jest deportacja? @romek898: mam otwartą tę stronkę i róznie można interpretować pewne rzeczy - jak deportacja np (jak na screenie) @asdfghjkl: to dotyczy pre-settled, z settled jest 5 lat i wystarczy przylecieć do UK na 1
@factoryoffaith_: nie ma mowy o uzyskaniu statusu settled, z karalnością mogą tej osobie odmówić nawet prawa wstępu do UK w celach turystycznych. Choć po 1 stycznia sprawdzenie tego jest trudniejsze, bo UK utraciło dostęp do ECRIS.
@chemik_kieszyk: jest pytanie, czy odnotowali to, że został złapany na ich lotnisku i wywieziony. No i zawsze mógł założyć sobie wniosek o settled i w nim skłamać, skoro nie mają dostępu do różnych baz teraz ( ͡°ʖ̯͡°)
@factoryoffaith_: fakt wydalenia z UK na pewno jest odnotowany w informacjach Home Office. W związku utratą dostępu do ECRIS UK wystąpi bezpośrednio do polskiego Ministerstwa Sprawiedliwości albo poproszą o dostarczenie wypisu z KRK przez osobę zainteresowaną. W każdym razie na uzyskanie prawa pobytu nie ma szans.
#uk
@romek898: mam otwartą tę stronkę i róznie można interpretować pewne rzeczy - jak deportacja np (jak na screenie)
@asdfghjkl: to dotyczy pre-settled, z settled jest 5 lat i wystarczy przylecieć do UK na 1