Wpis z mikrobloga

@geuze: serio myślisz że programiści jadą do Azji i mieszkają w chatkach z gówna? Xd chyba ci się z backpackersami pomyliło xd programiści często wybierają Azję czy Amerykę południową nie bo taniej tylko dlatego że lubią. pytasz jak to się ma do całości. A jak do całości się ma ankieta na 30k ludzi z hakiem gdy w samej Polsce jest więcej ludzi którzy programują (pewnie ponad 100k jest obecnie) ps:
  • Odpowiedz
cóż, nie od dzisiaj wiadomo, że kuceria programistyczna to egoistyczne śmiecie.

@Lukasy: witamy razemka antykapitaliste. Pokaż nam gdzie cię dotknął zły prywaciarz wyzyskiwacz. Zły dotyk będzie bolał przez całe życie ;)
  • Odpowiedz
za pieniądze wszędzie jest pierwszy świat. Prywatna edukacja, służba zdrowia itd. mieszkam 16 lat poza polską wiem co mówię

@asdfghjkl: ja nie twierdzę, że nie. Tylko ilu ludzi będzie stać i zdobędzie odwagę na to, żeby tak żyć? ( ͡º ͜ʖ͡º) Myślę, że wyższe podatki niewielu do tego skłonią, bo jak sam zauważyłeś - ludzie wybierają inne kontynenty/kraje bo lubią. I większość z tych, która
  • Odpowiedz
@geuze: Myślę że dużo wyjeżdża i będzie się to nasilać. Szukałem jakiś rzetelnych danych na temat ilości programistów z Polski którzy wyemigrowali ale nie znalazłem nic ciekawego. Wielu moich znajomych wyjechało a jeszcze więcej Polaków z branży spotykam w różnych miejscach na świecie. Wszyscy nie wyjdą to na pewno. Z wielu przyczyn. Ale to nie jest tylko Polski problem. W Rosji jest podobnie. Wielu amerykanów ucieka z USA do Azji
  • Odpowiedz
@geuze: Nowy Ład będzie się najprawdopodobniej wiązał tylko ze zwiększeniem stawki zdrowotnej. Przy zarobkach około 100-150 netto zł za godzinę na B2B, da to raptem 500-1000 PLN mniej na rękę. Wątpię, żeby przy takiej zmianie opłacało się emigrować. Sam mam wynegocjowaną stawkę około 32 euro za godzinę pracy. Na B2B zarabiam netto więcej od swoich kolegów z zagranicy. 1k czy 2k w plecy tego nie zmieni, a wątpię żeby rząd
  • Odpowiedz